Најновије

Ђорђе Милићевић и Неђо Јовановић присуствовали отварању Невесињске олимпијаде Посланичка група

Премијер Републике Српске Радован Вишковић отворио је 144. Невесињску олимпијаду чији ће централни део бити одржан на Братачком лугу код Невесиња.

Потпредседник Скупштине Србије ђорђе Милићевић у обраћању је истакао да се Невесињском олимпијадом чува традиција и историја српског народа на овим просторима.

– Народ који нема историју, народ који жели да ревидира своју историју, народ који нема прошлост и стиди се своје прошлости, не може имати ни садашњост ни будућност. Исто тако прошлост не може да буде ни садашњост ни будућност. Од прошлости се не живи, из прошлости се извлаче поуке и афирмише оно што је позитивно као што ви то чините у Невесињу – рекао је Милићевић.

Он је нагласио да Србија придаје посебан значај односима са Републиком Српском.

– Нас везује наша историја, језичка, верска и национална припадност, али и братско пријатељство – објаснио је Милићевић.

Према његовим речима, ако некоме некада падне на памет да уништи Републику Српску, Србија то неће немо посматрати и седeти скрштених руку, јер је гарант Дејтонског споразума.

Милићевић је напоменуо да се Србија никада није мешала нити ће се мешати у унутрашња питања БиХ и Републике Српске, али да је веома заинтересована и увек ће бити за опстанак Републике Српске и слободу и права српског народа на овим просторима.

Поред Ђорђа Милићевића отварању је присуствовао и народни посланик СПС  Неђо Јовановић.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић рекао је да је ове године Невесињска олимипијада кандидована за Унескову листу нематеријалне културне баштине, а трећа да се Невесиње приближава златном јубилеју 150. олимпијаде.

У програму су наступили културно-умјетничка друштва из Невесиња, те хумориста Милан Павловић, а на крају је уприличен ватромет.

Током овогодишње Невесињске олимпијаде биће приређена такмичења у рекордне 53 дисциплине.

Централни догађај су коњичке трке које сваке године привуку велики број посетилаца. Уз трке на Братачком лугу, цео дан се смењују витешке игре.

Организатори су раније потврдили да наградни фонд за спортска такмичења износи око 35.000 КМ, а приближно половина ове суме резервисана је за победнике три галоперске трке, које се више од једног века одржавају на Невесињској олимпијади.

На отварању 144. Невесињске олимпијаде одржан је атлетски митинг, те фестивал младих гуслара, изложбе слика и олимпијски квиз, што ову августовску светковину чини препознатљивом у региону.

У Градској галерији у Невесињу отворена је изложба фотографија “Невесињска олимпијада за Унеско” и приказан документарни филм о историјату народних саборовања на Братачком лугу.

Изложба и филм урађени су за потребе кандидатуре Невесињске олимпијаде за Унескову листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Извор: РТРС

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.