Đorđe Milićević i Neđo Jovanović prisustvovali otvaranju Nevesinjske olimpijade Poslanička grupa

Premijer Republike Srpske Radovan Višković otvorio je 144. Nevesinjsku olimpijadu čiji će centralni deo biti održan na Bratačkom lugu kod Nevesinja.

Potpredsednik Skupštine Srbije đorđe Milićević u obraćanju je istakao da se Nevesinjskom olimpijadom čuva tradicija i istorija srpskog naroda na ovim prostorima.

– Narod koji nema istoriju, narod koji želi da revidira svoju istoriju, narod koji nema prošlost i stidi se svoje prošlosti, ne može imati ni sadašnjost ni budućnost. Isto tako prošlost ne može da bude ni sadašnjost ni budućnost. Od prošlosti se ne živi, iz prošlosti se izvlače pouke i afirmiše ono što je pozitivno kao što vi to činite u Nevesinju – rekao je Milićević.

On je naglasio da Srbija pridaje poseban značaj odnosima sa Republikom Srpskom.

– Nas vezuje naša istorija, jezička, verska i nacionalna pripadnost, ali i bratsko prijateljstvo – objasnio je Milićević.

Prema njegovim rečima, ako nekome nekada padne na pamet da uništi Republiku Srpsku, Srbija to neće nemo posmatrati i sedeti skrštenih ruku, jer je garant Dejtonskog sporazuma.

Milićević je napomenuo da se Srbija nikada nije mešala niti će se mešati u unutrašnja pitanja BiH i Republike Srpske, ali da je veoma zainteresovana i uvek će biti za opstanak Republike Srpske i slobodu i prava srpskog naroda na ovim prostorima.

Pored Đorđa Milićevića otvaranju je prisustvovao i narodni poslanik SPS  Neđo Jovanović.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da je ove godine Nevesinjska olimipijada kandidovana za Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine, a treća da se Nevesinje približava zlatnom jubileju 150. olimpijade.

U programu su nastupili kulturno-umjetnička društva iz Nevesinja, te humorista Milan Pavlović, a na kraju je upriličen vatromet.

Tokom ovogodišnje Nevesinjske olimpijade biće priređena takmičenja u rekordne 53 discipline.

Centralni događaj su konjičke trke koje svake godine privuku veliki broj posetilaca. Uz trke na Bratačkom lugu, ceo dan se smenjuju viteške igre.

Organizatori su ranije potvrdili da nagradni fond za sportska takmičenja iznosi oko 35.000 KM, a približno polovina ove sume rezervisana je za pobednike tri galoperske trke, koje se više od jednog veka održavaju na Nevesinjskoj olimpijadi.

Na otvaranju 144. Nevesinjske olimpijade održan je atletski miting, te festival mladih guslara, izložbe slika i olimpijski kviz, što ovu avgustovsku svetkovinu čini prepoznatljivom u regionu.

U Gradskoj galeriji u Nevesinju otvorena je izložba fotografija „Nevesinjska olimpijada za Unesko“ i prikazan dokumentarni film o istorijatu narodnih saborovanja na Bratačkom lugu.

Izložba i film urađeni su za potrebe kandidature Nevesinjske olimpijade za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Izvor: RTRS

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.