Gostovanje Ivice Dačića u Jutarnjem programu na TV Pink: Beograd će nastaviti da radi na povlačenju priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova Vesti

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je, nakon zajedničke izjave zemalja Kvinte, da će Beograd nastaviti da radi na povlačenju priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova, navodeći da zemlje Kvinte stvaraju lažnu ravnotežu odgovornosti između Beograda i Prištine.

Dačić je naveo da iz saopštenja Kvinte proizilazi da je Priština imala pravo da uvede takse, zato što Beograd vodi kampanju za povlačenje priznanja.

On je rekao da će Beograd nastaviti i dalje da radi na povlačenju priznanja, kao i da samoproglašeno Kosovo ne uđe u međunarodne organizacije, ali ne iritirajući nikoga.

„Ovde se vidi da je njihova želja da KiM postane član svih međunarodnih organizacija, da ih prizna što više zemalja i da Srbija još treba da pozdravi sve to. Nigde ne piše da će te zemlje da prestanu da lobiraju za nezavisnost Kosova“, rekao je Dačić za TV Pink.

Podseća da je do momenta početka dijaloga Beograda i Prištine 2012. godine 87 zemalja priznalo Kosovo, a da je od tada pod pritiskom zapadnih i islamskih zemalja to učinilo još 23 zemlje.

„Oni tada nisu imali većinu u UN, već su većinu dobili u vreme dijaloga. Kako tada neko nije rekao da to Srbiji smeta. Ne gospodo, vratimo mi to na 87 zemalja, pa kada vratimo na 87, onda možemo da pričamo o tome da to više nećemo da radimo, ali neće ni oni „, rekao je Dačić.

Kako kaže cilj Beograda je da broj zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova padne ispod polovine broja članica UN.

„Neću da kažem da smo blizu tog cilja, ali nastavićemo sa ovom politikom. Mi se na taj način ne inatimo međunarodnoj zajednici. Gde to piše da se Srbija obavezala da ne vodi računa o svojim nacionalnim i državnim interesima? A šta treba da kažemo ako neka zemlja hoće da revidira svoj stav o Kosovu “ne nemojte da revidirate““, naveo je on.

Podseća da se Priština opet prijavila za članstvo u Interpolu i da se zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem sprema da u oktobru ide u Čile.

Predstoji i konferencija Uneska u novembru, ali se još ne zna da li će se Priština prijaviti za članstvo jer imaju rok do septembra.

„Moramo da se pripremamo da oni ne uđu u te međunarodne organizacije“, rekao je Dačić i dodao da su samo četiri zelje priznale nezavisnost Kosova od kada je on ministar spoljnih poslova, a Aleksandar Vučić premijer pa predsednik, a da je 14 zemalja revidiralo svoje stavove i povuklo priznanje.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbi imaju pravo da biraju za koga će da glasaju na američkim izborima i dodao da će demokrate morati da povedu računa hoće li na narednim izborima da pridobiju poverenje Srba.

Dačić je to rekao povodom reagovanja američkih političara iz redova demokrata na njegovu izjavu o tome kako bi Srbi trebalo da materijalizuju svoju podršku američkom predsedniku Donaldu Trampu.

„Srbi imaju pravo da biraju onoga za koga misle da će raditi u njihovom interesu. S druge strane, svaki političar vodi računa o tome da li će biti izabran i sada će demokrate morati da povedu računa hoće li da pridobiju poverenje Srba“, rekao je Dačić za TV Pink.

Dodaje i da je većina Srba na prethodnim izborima glasala za Trampa zbog negativnog osećaja koji naši ljudi imaju prema demokratama i Bilu Klintonu zbog dešavanja iz 1999. godine.

„Kažu da je moja izjava loša jer ja pravim neprijatelja. Srbi neće imati veće neprijatelje od bivšeg predsednika SAD Bila Klintona i njegove državne sekretarke“, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da su neke od izjava Klintona, poput one da „Srbi ne samo da su krvi za Prvi svetski rat, već bez njih ne bi bilo ni holokausta“, u svojoj knjizi je napisao da je u Oluji navijao za Hrvate, a za vreme ratnih sukoba u Jugoslaviji bio je jedan od onih koji je govorio laži da su Srbi izvršili masakr nad civilima.

„I sada bi trebalo ja za njih da glasam? Pa nikada. Srbi imaju pravo da biraju za koga misle da će raditi u njihovom interesu“, rekao je Dačić.

Primetio je i da albanska dijaspora ima veći uticaj u SAD, zato što srpska dijaspora nije dobro organizovana, te da je to bio još jedan od povoda njegove izjave.

Trampova administracija, podseća Dačić, promenila je način gledanja na situaciju na KiM, dok je, kaže, prethodna administracija gledala Kosovo kao „svoje čedo“, a sadašnja se zalaže za kompromisno rešenje.

Dačić je naveo da u Americi oko pola miliona Srba ima pravo glasa.

Ministar spoljnih poslova rekao je  i da je on putovao u Antaliju navodeći da su neke opozicione partije ranije upitale ko je putovao avionom u to tursko letovalište.

“U Antaliji bio redovni sastanak sa ministrom spoljnih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom i počasnim konzulima u počasnom konzulatu Srbije. Ja sam išao u Antaliju, ali zato što je bio sastanak u Antaliji“, rekao je Dačić i da su to redovni sastanci sa našim konzulima, kao i da je Čavošoglu odatle.

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da međunarodna zajednica ne priznaje kategoriju bojkota izbora, a da opozicija u Srbiji kalkuliše šta im više odgovara – da li više dobijaju učešćem ili bojkotom.

„Pošto ne mogu da dobiju mnogo učešćem, nekako im je lakše da će to biti bojkot. Vučić je rekao da će im dati sve što traže, samo da se utvrdi šta tačno traže“, rekao je Dačić za TV Pink.

Incidente oko zgrade Predsedništva vidi kao pokušaj novih impulsa „zamrlim opozicinonim aktivnostima“, i skreće pažnju da su izborni uslovi, čiju izmenu traže, iz vremena Borisa Tadića, Vojislava Koštunice i Zorana Đinđića.

„To su izborni zakoni i pravila koji su doneti tada, kao i načini finansiranja, učešće funkcionera…“, rekao je Dačić.

Kaže da ga nedavni razgovori između vlasti i opozicije podsećaju na razgovore u kojima je i on učestvovao na okrugom stolu vlasti i opozicije 1992. godine, te navodi da je opozicija tada imala sličnu situaciju kao i sada, jer im je bio kriv izborni sistem.

„Na kraju, akademik Nikola Milošević je rekao: “Nema tih uslova pod kojim ćemo izaći na izbore“. Zato što je najlakše bilo da se ne izađe na izbore“, rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug

foto: Arhiva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.