Најновије

Дачић: Поносни смо на дугу традицију политичких односа са Јапаном Вести

Министри спољних послова Србије и Јапана, Ивица Дачић и Таро Коно оценили су да се билатерални односи наших двеју земаља на узлазној путањи, у политичком и економском плану и најавио да већ од данас почињу припреме за обележавање 140 година пријатељства Србије и Јапана наредне године.

Дачић је, на заједничкој конференцији за медије, изразио задовољство што је после 18 година један јапански министар посетио Србију и навео да та посета, као и најављено присуство председника Србије Александра Вучић на устоличењу јапанског цара Нарухита у октобру говори о продубљивању односа Београда и Токија.

Поносни смо на дугу традицију политичких односа са Јапаном, рекао је Дачић и навео да се са министром Коном договорио данас да 1882. годину, годину преписке српског краља Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија, установе као годину пријатељства две земље.

„То значи, да већ од данас почињемо са припремама за обележавање 140 година од пријатељства Србије и Јапана, што ће бити 2020. године“, казао је Дачић додајући да је добар повод и да ће Београд позвати јапанску царску породицу да посети нашу земљу.

Како је навео, билатерални односи Србије и Јапана су све бољи и на политичком, али и на економском плану и то уз појачан интерес јапанских инвеститора за српско тржиште.

Дачић се захвалио јапанском министру на томе што су били уздржани приликом гласања у Унеску и Интерполу за чланство Косова, иако су признали независност Косова.

„Ми то изузетно ценимо, јер сматрамо да сви треба да сачекају крај дијалога и постизање компромиса, а не да се вуку једнострани потези, као што је учлањивање у одређене међународне организације“, казао је шеф српске дипломатије.

Како је навео, јапанском колеги је рекао да Србија жели мир, договор, компромис, али да не може да прихвати једностране акте који угрожавају националне и државне интересе.

Економски односи су у узлазном периоду, добијају на интензитзету, бележи се пораст јапанских компанија за наше тржиште, рекао је Дачић наводећи да је прошле године спољно-трговинска размена са Јапаном износила 180 милиона евра, што је више у односу на прошли период, али може да буде и више.

Како је рекао, Србија је заинтересована и за сарадњу у научно-технолошкој области, области иновација и технолошког развоја, спорта…

„Желимо да Јапан овде буде што више присутан, то није везано само за питање економије, већ и у другим областима. Србија је веома добро место за јапанске инвестиције, зато што јапанске компаније желе присуство у Европи, а то присуство значи остваривање што већег профита, а то значи и што мање дажбине“, казао је Дачић наглашавајући да Србија има споразуме о слободној трговини и са истоком и са западом, као и са свим земљама у региону.

Шеф српске дипломатије се захвалио Јапану на техничким и материјалним донацијама и навео да је та земља Србији донирала укупно за 20 година 507 милиона евра.

Како је казао, памтимо и солидарност Јапана приликом поплава, као и помоћ при мигрантској кризи.

Министар Коно је навео да би требало чешће организовати посете званичника две земље и захвалио је Дачићу на гостопримству.

„Наши односи су значајно продубљени од посете премијера Абеуа прошле године“, рекао је Коно и додао да је данас са шефом српске дипломатије разматрао начине на који могу да се унапреде билатерални односи у различитим областима, као и да се започну припреме за обележавање 140 година пријатељства.

Разменили смо и мишљења о начинима за унапређење наших економских односа, рекао је Коно и додао да је Србија извор високо квалификоване радне снаге, као и да је показан изузетан напредак у економским реформама и фискалној консолидацији.

Како каже, сматра да је најважније да се јапанска пословна заједница информише о условима који се у Србији нуде.

Говорећи да је и пословно окружење у Србији унапређено, Коно је навео да је Јапан организовао у мају у Немачкој за јапанске компаније, на којем је учествовала и ПКС и додао да ће наставити да спроводе такве активности, а да ће то допринети доласку више инвестиција у Србију.

Стабилност Западног Балкана није само регионално и европско питање, истакао је Коно и додао да је то стратешко питање и за Јапан.

Јапан поздравља улогу Србије у промовисању мира и стабилности у региону Западног Балкана, казао је Коно и додао да ће Јапан наставити да подржава економске реформе у Србији и приступање Србије ЕУ.

„Јапан подстиче и сарадњу земаља унутар региона Западног Балкана“, казао је Коно.

Наводећи да ће Јапан следеће године бити домаћин Олимпијским играма, Коно је казао да је Србија позната као велика спортска нација и пожелео је свим српским спортистима успех.

Потпредседник српске владе и министар спољних послова, Ивица Дачић, запитао је данас која је сврха кривичне пријаве коју је Министарство културе Црне Горе најавио против организатора мултимедијалног концерта одржаног у пондељак у оквиру програма „Трг од ћирилице“ у Херцег Новом.

Дачић је поновио да Србија жели братске и пријатељске односе са том државом, али је истовремено запитао чему све то служи и да ли ће се икада бити позитивних ствари у тим односима или ће се стално причати о томе да Србија нарушава нечији идентитет.

Министарство културе Црне Горе најавило је пријаву због, како су навели, кршења низа законских одредби, истицања симбола других држава, скрнављења државне химне и незаобилазних политичких и националистичких порука.

Дачић јем на конференцији за медије након састанка са јапанским министром спољних послова Таром Коном, истакао да је Србији Црна Гора најближа држава и да без обзира да ли се неко изјашњава као Србин или Црногорац, званични Београд жели братске и пријатељске односе и у ономе што нас спаја и ономе што нас раздваја.

„Не знам, можда и наш идентитет угрожава то што у многим нашим делегацијама има много људи из Црне Горе или што на свим нашим весељима и свадбама се чују црногорске песме“, навео је шеф српске дипломатије.

Додаје да у Србији нико никада није поднео ниједну кривичну пријаву због тога.

Дачић је иронично приметио да је можда питање о односима са Црном Гором више питање за његовог јапанског колегу јер, наводи, није му познато да ли су изашли из рата са Јапаном.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.