Prof. dr Predrag J. Marković: Đukanović i Haradinaj saveznici protiv srpske duhovnosti Vesti

Pritisci na Srbiju zbog žurbe međunarodne zajednice da se reši pitanje Kosova i Metohije ne prestaju, a poslednjih nedelja oni su u regionu prebačeni na istorijsko i kulturno polje, ocenjuje za Tanjug direktor Instituta za savremenu istoriju i visoki funkcioner SPS prof. dr Predrag J. Marković.

“Iznova smo svedoci pervernog savezništva vlasti Prištine i Crne Gore ” poručuje Marković.

On tako kaže, vidi preklapanje događaja iz prethodne sedmice – tužbe Ministarstva kulture Crne Gore protiv organizatora humanitarnog koncerta “Za naše Kosovo i Metohiju” u Herceg Novom, isticanje zastave takozvanog Kosova na ostacima srednjevekovnog grada Novo Brdo, tvrdnje da su Dečani hram pravoslavnih Albanaca, sprečavanje održavanja manifestacije “Guča u Budvi”… i poručuje da Đukanovićeva i Haradinajeva administracija rade zajedno na ugrožavanju tradicije srpske duhovnosti.

“Obojica su bezbožnici. Stalo im je da iskoriste neki duhovni i verski simbol kako bi naneli štetu Srbima ili Srpskoj crkvi” kaže Marković.

Marković ocenjuje da ono što se dogodilo u Herceg Novom i Budvi dokaz da se sve više smanjuje i ono malo tolerancije vlasti u Crnoj Gori prema primorskom delu svoje države koji je prosrpski.

“Antisrpska politika u Crnoj Gori je pre svega za unutrašnju upotrebu. U Srbiji je javnost dosta ravnodušna prema tim nestašlucima najmlađeg brata u bivšoj Jugoslaviji. U Crnoj Gori veliki deo stanovništva predstavljaju Srbi, a tamošnje vlasti žele da u svakom momentu nanesu štetu svojim građanima i otežaju im ispoljavanje srpskog identiteta,” smatra Marković.

Provokacije vlasti u Crnoj Gori i takozvane države Kosovo prema Srbima i srpskoj kulturi, kaže, su očekivani, ali često veoma apsurdni.

“Novo Brdo je bilo najveći srpski grad u Srednjem veku i jedan od najvećih gradova u Evropi tog doba. Posebno je apsurdno tvrditi da Novo Brdo nije srpsko, ali je to očekivani manir Albanaca u kojem se poigravaju sa pitanjem vere” naglašava sagovornik Tanjuga i dodaje da Albanci katolici žive daleko od Novog brda.

“Apsurdna je i ideja da Albanci dovlače od nekud biskupa da baš na tvrđavi Novo Brdo služi misu, pri čemu ne postoji nikakva katolička tradicija u tom delu Kosova. Albanci sa Kosova, baš kao i aktuelna crnogorska vlast bi pristali da budu i budisti samo kada bi to nanelo štetu Srbima” ocenjuje Marković.

A za tumačenje razloga za ovakav odnos Crne Gore prema Srbima poslužio se objašnjenjem jednog svog prijatelja:

“Rekao mi je ”U Crnoj Gori se sve radi iz interesa. Nemoj moje napadanje na nacionalnoj osnovi da shvataš lično jer mi sve radimo iz interesa”. U pravu je jer Crna Gora je priznala Kosovo i učestvuje u proslavi pogroma Srba u Hrvatskoj poznatijem kao “Oluja” zbog članstva u Nato paktu. Administracija Grčke kao mnogo važnije članice Nato pakta, nije pomislila da prizna Kosovo da ne bi uvredila Srbe iako ima stotine hiljada građana albanskog porekla. Grčka je za razliku od Crne Gore ozbiljna država” zaključio je Marković.

Izvor: Tanjug

foto: Dragan Udovičić ls

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.