Најновије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић о мерама повећања наталитета у Србији Вести

Министарка Славица Ђукић Дејановић у изјави за „Блиц“ каже да је позитивно изненађење повећање броја високообразованих мајки са више деце и, ако се до краја године настави тренд повећања броја беба, могу се са сигурношћу констатовати први позитивни ефекти мера за заустављање пада наталитета.

У последње три године откако је основана Канцеларија за демографију и популациону политику новац је улаган у општине и градове тако што су јединице локалне самоуправе подносиле захтеве за оно што им недостаје а процењено је да може да помогне да се донесе одлука о ширењу породице, или пак родитељство учини лакшим што је позитиван подстицај.

Који захтев вам је био најчуднији?

– Свакако електрични бицикл, захтев града Шида. Испрва сам била затечена, међутим овај захтев је и те како имао смисла. Намењени су за геронтодомаћице које када користе превоз имају мање времена да се посвете старима које негују. Овако имају два пута више времена за пацијенте, а с друге стране мајке и очеви који живе у породици са старима којима је нега потребна имају више времена за родитељство.

Практично троструки добитак и за старе и за родитеље и за децу. Решили смо и 39 стамбених проблема, у 81 општини адаптирали вртиће, увели поподневну смену, али смо имали и разне неконвенционалне пројекте како би олакшали родитељство. У Сомбору смо, на пример, за родитеље који имају најмање двоје деце старости до 15 година увели бесплатно прање веша. Оваква помоћ женама у сервисним активностима даје могућност да то време проведу квалитетно и посвете се и другим битним обавезама.

Како су се одразиле социјалне мере које се спроводе?

– Имамо огромно позитивно изненађење. Било је за очекивати да ће највише утицаја имати на материјално угрожене породице које и иначе имају више деце, међутим, догодило се према истраживањима која смо спровели да су се мере позитивно одразиле управо на популацију жена које су младе, образоване и живе од свог рада. Ти подаци веома радују. У овој години свака четврта мајка са троје деце је високо образована, а пре две године свака пета. У првих шест месеци имамо повећан број беба за 563. И то су све чињенице које изузетно радују. Забележен је пораст других, трећих и четвртих рођених беба. Међутим, имамо смањење прворођених, што је последица миграција.

Да ли имате у плану још неке мере?

– Да јер осим што се повећава број образованих жена које су одлучују за више деце, истраживања су показала да је повећан и број запослених. То кабинету даје задатак да комуницирамо са што већим бројем послодаваца о што бољем усклађивању рада и родитељства. Најновији пројекат спроводимо у једној великој компанији и обухвата и здравствени и формално-правни аспект рада и родитељства. Први сегмент обухвата здравствене прегледе и детекцију родитеља и будућих родитеља јер је повећан број број рака материце и дојки… Други сегмент радићемо са тимом за људске ресурсе компаније и спровешћемо едукацију из области познавања Закона о раду и то оних одредби које се односе на могућност флексибилног радног времена, рада од куће, бирања смене и разних других бенефита који омогућују да се буде продуктиван и кући и на послу. Радећи на свим мерама увидели смо да одлуке Закона о раду не познају довољно ни послодавци ни запослени.

Извор: Блиц

фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.