Најновије

Александар Антић у Kрушевцу: Топлана спремна дочекује зиму Вести

У модернизацију топлане у Kрушевцу биће уложено 350 милиона динара из државног буџета, а министар рударства и енергетике Александар Антић каже да ће до почетка грејне сезоне бити завршени сви кључни радови који треба да обезбеде потпуно нормално снабдевање топлотном енергијом.

Антић је данас обишао градску топлану у Kрушевцу где је у току реконструкција два котла на чврсто гориво и два котла на гас и навео да се радови одвијају у складу са динимаком и  очекивањима.

Прецизирао је да ће до почетка грејне сезоне бити завршен ремонт оба гасна котла снаге по 17,3 мегавата и ремонт једног котла на угаљ снаге 35 мегавата.

“Та три котла ће обезбедити потпуно редовно снaбдевање топлотном енергијом највећег дела града који покрива ова топлана. До Нове године ми ћемо извршити капитални ремонт и четвртог котла, односно другог котла на угаљ снаге 35 мегавата који ће дати једну додатну сигурност снабдевању топлотном енергијом”, каже Антић.

Нагласио је да предстоји грејна сезона у коју ће крушевачка топлана потпуно спремно ући и са становишта својих капацитета и постројења, а и са становишта набавке свих потребних енергената.

Подсетио је да се топлана у Kрушевцу већ дуже налази у врло тешкој ситуацији, да је 2012. године ново руководство града сачекао дуг топлане већи од 7,5 милиона евра и да је требало уложити пуно енергије и напора како би се систем одржао.

“Ако томе додамо застарелу технологију, велики број технолошких проблема, било је врло тешко и компликовано у протеклом периоду водити овако један озбиљан и комплексан систем”, рекао је министар.

Навео је да је о модернизацији топлане разговарано приликом посете председика Александра Вучића у фебруару, када су га представници Града Kрушевца замолили за помоћ и подршку.

Тада су, каже, добили подршку председника да се из буџета Србије обезбеди 100 милиона динара за реконструкцију топлане.

“Међутим, када је наша екипа ушла и сагледала потребу да се ремонтују буквално сва четири котла и када се ушло у реконструкцију овог објекта дошли смо до тога да су неопходна средства за потпуну модернизацију ове топлане 350 милиона динара плус ПДВ и из буџета су обезбеђена та средства”, рекао је министар.

Навео је да Град Kрушевац поклања велику пажњу енергетској ефикасности, улаже огромне напоре да смањи потрошњу енергије и конкурише за средства из Буџетског фонда за енергетску ефикасност.

Антић каже да је ове године Kрушевац прошао на конкурсу са једним од најбољих пројеката за спровођење мера енергетске ефикасности за здравствену амбуланту у Балшићевој улици, чија је вредност око 13 милиона динара.

“Настављамо даље. Данас смо градоначелница и ја разговарали о будућим пројектима енергетске ефикасности”, рекао је Антић и навео да се разговарало и о модернизацији Градске куће кроз мере енергетске ефикасности.

“Та зграда из 1904. као једно значајно историјско наслеђе под заштитом државе заслужује ту врсту пажње. У наредном периоду ћемо пажљиво радити на пројекту који може да омогући да с једне стране сачувамо тај објеката, с друге стране да га унапредимо кроз мере енергетске ефикасности”, рекао је Антић.

Поручио је да Kрушевац заслужује велику пажњу Републике Србије, да је овај део Србије у врху приоритета, да је Моравски коридор који ће проћи поред Kрушевца велика развојна шанса за тај град, за нове индустријске зоне и за привлачење нових инвестиција на чему ће се, наглашава, врло интензивно радили,

“Да би све то обезбедили потребно је да обезбедимо и стабилно снабдевање свим кључним енергенима”, рекао је Антић и подсетио да је Kрушевац један од већих градова у Србији са најнижом ценом грејања у Србији још од времена када је Братислав Гашић био градоначелник, а Вучић премијер, када је донета одлука да се не повећава цена грејања.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.