Најновије

Интервју Бранка Ружића за “Блиц“: Опозиција да нам изађе на мегдан Вести

Парадокс је да се дијалог власти и опозиције води ванинституционално, ван парламента као места где грађани својим легитимитетом шаљу представнике да заступају њихове интересе, каже у интервјуу за “Блиц“ министар државне управе и локалне самоуправе и високи функционер СПС-а Бранко Ружић.

Он истиче  да је узрок томе понашање дела опозиције у стилу размаженог детета које цмизди када му не купите играчку.

-Желим, наравно, да верујем да ће опозициони лидери схватити да је решење једино у програмима и политикама које проистичу из тих програма, као и у одговорима на акутна државна питања. Уколико су ту у дефициту, неће им помоћи 100 округлих столова. Притом, приметио сам да се толико разумеју у дијалог да неки од њих нису ни знали шта значи модел „Chatam House Rule“. Свакако треба похвалити иницијативу Милана Антонијевића и домаћинство Факултета политичких наука да уопште дође до серије округлих столова између власти и дела опозиције на веома значајне теме.

Хоћете ли учествовати на неком од састанака?

-Имајући у виду да на округле столове долазе страначки функционери које определе руководства странака, свакако да постоји могућност да у неком тренутку и ја учествујем. Немам ништа против јер такви округли столови рађају надахнуће код учесника и дају једну нову димензију дијалогу.

Један од изборних захтева опозиције је сређиванје јединственог бирачког списка (ЈБС). Колико је то велики посао и да ли је могуће да се заврши за неколико месеци, колико је остало до избора?

Већ више од 2 године говорим о томе да ЈБС никада није био ажурнији и да је сваким новим даном још ажурнији. Не разумем спочитавања од оних који нису били спремни ни кадри да се позабаве ЈБС-ом у време њихове доминантне владавине. Да ли је било тешко увезати ЈБС са матичном књигом умрлих, са матичном књигом венчаних и самим тим учинити списак ажурнијим? Наравно да јесте. Али ми смо у томе успели и пре свега сам, захвалан матичарима широм Србије који су урадили огроман посао. Дакле, државни систем функционише. Али за тако нешто је потребна и политика воља, а владајућа коалиција СНС-СПС је ту врсту воље недвосмислено показала.

Где је онда проблем?

Рекао бих да је код ЈБС више проблем у медијским манипулацијама и спиновању опозиционих партија, што доводи до погрешне перцепције јавности о уређености ЈБС. Наравно да списак увек може да буде још боље уређен и ми управо на томе радимо све ово време. Нема ни промила бојазни у вези са уређеношћу списка за изборни циклус, а камоли у вези са евентуалним нерегуларностима које би проистекле искључиво из “неуређености“ ЈБС. Стојим иза тих речи гранитно чврсто.

На челу сте реформе администрације која треба да промени наше шалтерско искуство. Да ли општине имају капацитете да изнесу све што захтевате од њих?

Највећи проблем на локалу је недостатак људи и финансија да реше горуће проблеме. Општине запошљавају полако тамо где се тај недостатак баш осети, а успели смо и да помогнемо општинама да реше деценијске проблеме. За две године дали смо 800 милиона динара да среде вртиће, водовод, изграде мост, пијацу, уреде зграду општине… а однедавно смо обезбедили програм вредам 30 милиона евра који радимо са ЕИБ-ом за додтну помоћ оним општинама које су биле погођене поплавама, мигрантском кризом или су се најмање развијале. Грађани сада могу да очекују и траже више од својих општина.

Шта мислите о најављеном бојкоту избора од опозиције? Да ли се плашите да након следећих избора СНС и СПС могу да направе већину , али без потребног легитимитета?

Моје скромно мишљење је  да би бојкот представљао само алиби за већ виђени изборни неуспех, као и својеврсни антицивилизацијски чин који демонстрира висок степен самољубља и неодговорности према грађанкама и грађанима Србије, носиоцима суверенитета ове земље.

Питао бих опозиционаре шта се то променило у изборном законодавству  у односу на 2008. и 2012. годину? Буквално ништа. Осим што смо као власт успели да важна државна питања вратимо за сто код свих важних планетарних политичких одлучилаца, отворено је хиљаде нових радних места, постигнута је фискална консолидација, ојачана је војска Србије, наш глас се свуда чује и идемо крупним корацима напред. Можда је то оно што “срећу квари“ политички импотентној опозицији. Склон сам и да позовем тај део опозиције да добро поразмисли и да ипак изађе на мегдан на частан начин.

Власт се ни у овој, а ни у било којој другој демократски уређеној држави не може освојити без избора. Ако су њихове тврдње да је ова власт толико лоша тачне, не схватам шта их омета да изађу и победе. Опозиција је потребна свакој власти као коректив и зато не би требало да се играју са демократским вредностима. Бојкот може само да их доведе у статус “друштва мртвих песника“ и више никад неће постојати на политичкој карти Србије.

Далеко су избори и не бих се бавио хипотезама о бојкоту. Али сваки изборни циклус рађа легитимну и легалну власт базирану на подршци грађана.

Према истраживању јавног мњења СПС је између 9 и 11%. Људи се на дрштвеним мрежама, најчешће на твитеру питају ко су они који гласају за социјалисте?

СПС је једина кредибилна, традиционална политичка партија на сцени Србије која и даље у значајној мери утиче на друштвене процесе у нашој земљи. Ми ћемо 2020. обележити 3 деценије постојања током којих смо делили судбину нашег народа и били вођени државотворном оријентацијом и социјалдемократским вредностима. Спровели смо еволутивне реформе, очували наше традиционално бирачко језграо али и придобили и нове бираче у млађој популацији и популацији средњих година. За нас гласају управо они који те вредности, истрајност и квалитет препознају. Твитерашку заједницу изузетно уважавам а што се тиче оног дела којој је то ребус, нека прошета нашом прелепом Србијом и видеће решење. Србија не живи у виртуелној стварности.

Када  ћете бирати руководство странке. С тим се доста одужило?

Драго ми је када је јавност заинтересована за демократске изборне процедуре у СПС-у и то довољно говори о нашем значају. Председник Дачић је изабран на Конгресу, у јулу је изабран и председник Извршног одбора Владан Заграђанин и сваки следећи изборни корак, као и претходна два догодиће се у најбољем могућем тајмингу по нашу партију и грађане Србије. Нема разлога за било чију бригу, дочекаћемо пролећну изборну утакмицу кадровски витални, уз спој младости и искуства, програмски јасни, политички одговорни и никада јачи.

Извор: Блиц

фото: Нови магазин/Ђура

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.