Dačić: SAD podržava stav Srbije da pitanje KiM nije završeno Vesti

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog dražavnog sekretara Majka Pompea pokazao je da je Vašington promenio pristup u rešavanju kosovskog pitanja i da se SAD zalažu za kompromisno rešenje koje bi imalo u vidu i interese Srbije.

“Ne treba misliti da su SAD promenile stav o nezavisnosti Kosovu, ali je sada postoji velika razlika između Trampove administracije i ljudi koji čine njegov najuži krug – savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, državni sekretar Pompeo, potpredsednik Majk Pens, i on sam, koji smatraju da je nepohodno da se dalje pregovora i da se traži kompromis”, rekao je Dačić za Tanjug.

Komentarišući susret dvojice zvaničnika i poruke koje su sinoć stigle i stižu iz Njujorka, on ocenjuje da Vašington zastupa “naše pozicije da kosovsko pitanje nije rešeno”.

“To je velika stvar i velika promena u odnosu na dosadašnje tvrdnje koji su dolazile od nekadašnje američke administracije”, ocenjuje Dačić.

On je podsetio da ipak postoje i neki drugi glasovi u “dubokoj državi” – Kongresu i Stejt departmentu koji zastupaju politiku autopilota – onu vođenu pre 20 i 30 godina.

Zato je, kaže on sastanak Vučića i Pompea važan i bitan -da se u ličnim kontaktima uspostave direktne veze za nastavk dijaloga sa SAD na najvišem nivou.

Šef srpske diplomatije je sastanak u Njujorku ocenio kao koristan i iz ugla potrebe da se Pompeom razgovara o našim stavovima, jer je on do sada imao više sastanka sa predstavnicima Prištine.

Sa našim zvaničnicima se retko sastajao, ovo je sastanak na veoma visokom nivou i Pompeo kao jedan od najbližih saradnika preneće Trampu sve ono što se govorilo, rekao je Dačić.

On je ocenio da će u narednom periodu biti još sastanaka na temu KiM ali ne u smislu onoga što je možda želeo Vašington, Brisel ili Pariz.

“Nastavka dijaloga neće biti dok se vlast u Prištini ne konstituiše … To je ono što smo ukazivali da sa Prištinom uvek ima problem da nešto ne može, traži stalno izgovore i nijedan dogovor nije ispunjen”, rekao je Dačić.

Izvor:Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.