Најновије

“Жене у политици заслужују и могу да буду више од подршке” – поручиле социјалисткиње на трибини у Ваљеву Локал

Веће учешће жена у политичком и друштвеном животу тема је трибине која је одржана у организацији Форума жена ГрО СПС Ваљево. О томе колико је важно да припаднице лепшег пола учествују у политици, како их ојачати и мотивисати за бављење политиком говориле су народна посланица и шеф сталне делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини ОЕБС-а Стефана Миладиновић, заменица председника Општине Врачар и председница ОО СПС Врачар Радмила Сарић, заменица председника Општине Косјерић и председница ОО СПС Косјерић, затим председница Форума жена ГрО СПС Ваљево и одборница у Скупштини града Ваљева Милена Досковић, потпредседница Форума жена ГрО СПС Ваљево и руководилац овдашњег Одељења за имовинске послове и општу управу Јелица Стојановић и потпредседница Форума зена руководилац Пореског одељења Градске управе Ваљево Славица Павловић.
Учеснице трибине из Београда и Косјериће, али и Ваљевке као њихови домаћини, сложиле су се да су жене у политици активније, посвећеније, одговорније и озбиљније у свом раду у односу на мушкарце, којих има далеко више на одговорним функцијама. Поручиле су да је женама политички активизам неопходан ако желе да утичу на друштвене промене и на унапређење услова живота у својој заједници.
“Данас се у Србији жене налазе на бројним озбиљним функцијама. Оне су ту дошле зато што су заслужиле, зато што су показале своју ангажованост, зато што су вредне и образоване. Да ли су им квоте у томе помогле? Већини јесу. Да ли нам квоте данас помажу? Неспорно да помажу, али нас и блокирају. Тих 33%, колико законски морају да буде жене на некој изборној листи, јесте максимум који ми досегнемо. Хајде да се изборимо, не да будемо свака трећа, него да се подразумева да будемо листи, не зато што смо жене, него зато што имамо бројне квалификације које су подједнако добре, ако не и боље од оног ко би нам евентуално био конкурент на тој листи”, поручила је Стефана Миладиновић.

Он је истакла да равноправност жена у СПС-у никад није довођена у питање и да према статутарној одредби партије, која је активна уназад деценију, у свим органима странке мора бити најмање 20% жена. Навела је да су у Главном одбору и другим органима партије “социјалисткиње” обезбедиле чак и већи проценат од оног који је прописан Статутом странке.
Радмила Сарић, заменица председника Општине Врачар и председница Општинског одбора СПС Врачар нагласила је да је ова трибина организована у склопу редовних активности странке и да је Форум жена организација која је и нестраначка.

“У Форуму могу бити и жене које нису чланице Социјалистичке партије Србије, али подржавају статут СПС-а. Имамо доста стручних жена које су кроз програме које радимо пронашле задовољење својих професионалних потреба. Што се тиче напредовања, у томе нас не коче наши другови, пре ће бити да нас коче наше породичне обавезе које ретко коју жену могу да заобиђу. Увек смо подељене између породице и ангажмана”, истакла је Радмила Сарић.

Гордана Јосиповић је указала на то да се ситуација по питању родне равноправности на локалном доста разликује у односу на републички ниво, бар што се Општине Косјерић тиче, у којој она обавља функцију заменице председника Општине.

“Свакако је далеко теже доћи до функције, јер у мањим срединама имате мали број таквих позиција, и што се тиче јавних предузећа и установа и што се тиче општинске управе. А, тешко је и због колега мушке популације. У Општини Косјерић жене квоту од 30% испуњавају само када се прави листа за изборе, а шта је након избора најбоље говори податак да су од 27 одборника у косјерићкој скупштини само 4 одборнице. Од 11 чланова Општинског већа су само 2 жене”, рекла је Гордана Јосиповић.

Милена Досковић, председница Форума жена ГрО СПС Ваљево и одборница у Скупштини града Ваљева сматра да су жене равноправне свуда, осим у политици где су третиране само као добра подршка.

“Нико женама не дозвољава и не даје те најодговорније послове и позиције, али жене су итекако способне, због своје креативности, упортности и вредноће. Социјалистичка партија Србије даје томе примат и сматра да су жене и мушкарци равноправни, али када дође тај тренутак поделе најодоговорнијих послова, онда се сматра да смо ми жене добре само као подршка. Међутим, ми бисмо итекако могле подједнако добро да радимо на одговорним позицијама”, казале је Милена Досковић.

Она је истакла да ће се Форум жена СПС-а у нашем граду борити и залагати да Ваљевке што више учествују у креирању политике на локалу, да ће се свој рад посветити економском оснаживању жена и њиховом подстицању да се баве предузетништвом.

Категорије: Локал|Форум жена