“Žene u politici zaslužuju i mogu da budu više od podrške” – poručile socijalistkinje na tribini u Valjevu Lokal

Veće učešće žena u političkom i društvenom životu tema je tribine koja je održana u organizaciji Foruma žena GrO SPS Valjevo. O tome koliko je važno da pripadnice lepšeg pola učestvuju u politici, kako ih ojačati i motivisati za bavljenje politikom govorile su narodna poslanica i šef stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Stefana Miladinović, zamenica predsednika Opštine Vračar i predsednica OO SPS Vračar Radmila Sarić, zamenica predsednika Opštine Kosjerić i predsednica OO SPS Kosjerić, zatim predsednica Foruma žena GrO SPS Valjevo i odbornica u Skupštini grada Valjeva Milena Dosković, potpredsednica Foruma žena GrO SPS Valjevo i rukovodilac ovdašnjeg Odeljenja za imovinske poslove i opštu upravu Jelica Stojanović i potpredsednica Foruma zena rukovodilac Poreskog odeljenja Gradske uprave Valjevo Slavica Pavlović.
Učesnice tribine iz Beograda i Kosjeriće, ali i Valjevke kao njihovi domaćini, složile su se da su žene u politici aktivnije, posvećenije, odgovornije i ozbiljnije u svom radu u odnosu na muškarce, kojih ima daleko više na odgovornim funkcijama. Poručile su da je ženama politički aktivizam neophodan ako žele da utiču na društvene promene i na unapređenje uslova života u svojoj zajednici.
“Danas se u Srbiji žene nalaze na brojnim ozbiljnim funkcijama. One su tu došle zato što su zaslužile, zato što su pokazale svoju angažovanost, zato što su vredne i obrazovane. Da li su im kvote u tome pomogle? Većini jesu. Da li nam kvote danas pomažu? Nesporno da pomažu, ali nas i blokiraju. Tih 33%, koliko zakonski moraju da bude žene na nekoj izbornoj listi, jeste maksimum koji mi dosegnemo. Hajde da se izborimo, ne da budemo svaka treća, nego da se podrazumeva da budemo listi, ne zato što smo žene, nego zato što imamo brojne kvalifikacije koje su podjednako dobre, ako ne i bolje od onog ko bi nam eventualno bio konkurent na toj listi”, poručila je Stefana Miladinović.

On je istakla da ravnopravnost žena u SPS-u nikad nije dovođena u pitanje i da prema statutarnoj odredbi partije, koja je aktivna unazad deceniju, u svim organima stranke mora biti najmanje 20% žena. Navela je da su u Glavnom odboru i drugim organima partije “socijalistkinje” obezbedile čak i veći procenat od onog koji je propisan Statutom stranke.
Radmila Sarić, zamenica predsednika Opštine Vračar i predsednica Opštinskog odbora SPS Vračar naglasila je da je ova tribina organizovana u sklopu redovnih aktivnosti stranke i da je Forum žena organizacija koja je i nestranačka.

“U Forumu mogu biti i žene koje nisu članice Socijalističke partije Srbije, ali podržavaju statut SPS-a. Imamo dosta stručnih žena koje su kroz programe koje radimo pronašle zadovoljenje svojih profesionalnih potreba. Što se tiče napredovanja, u tome nas ne koče naši drugovi, pre će biti da nas koče naše porodične obaveze koje retko koju ženu mogu da zaobiđu. Uvek smo podeljene između porodice i angažmana”, istakla je Radmila Sarić.

Gordana Josipović je ukazala na to da se situacija po pitanju rodne ravnopravnosti na lokalnom dosta razlikuje u odnosu na republički nivo, bar što se Opštine Kosjerić tiče, u kojoj ona obavlja funkciju zamenice predsednika Opštine.

“Svakako je daleko teže doći do funkcije, jer u manjim sredinama imate mali broj takvih pozicija, i što se tiče javnih preduzeća i ustanova i što se tiče opštinske uprave. A, teško je i zbog kolega muške populacije. U Opštini Kosjerić žene kvotu od 30% ispunjavaju samo kada se pravi lista za izbore, a šta je nakon izbora najbolje govori podatak da su od 27 odbornika u kosjerićkoj skupštini samo 4 odbornice. Od 11 članova Opštinskog veća su samo 2 žene”, rekla je Gordana Josipović.

Milena Dosković, predsednica Foruma žena GrO SPS Valjevo i odbornica u Skupštini grada Valjeva smatra da su žene ravnopravne svuda, osim u politici gde su tretirane samo kao dobra podrška.

“Niko ženama ne dozvoljava i ne daje te najodgovornije poslove i pozicije, ali žene su itekako sposobne, zbog svoje kreativnosti, uportnosti i vrednoće. Socijalistička partija Srbije daje tome primat i smatra da su žene i muškarci ravnopravni, ali kada dođe taj trenutak podele najodogovornijih poslova, onda se smatra da smo mi žene dobre samo kao podrška. Međutim, mi bismo itekako mogle podjednako dobro da radimo na odgovornim pozicijama”, kazale je Milena Dosković.

Ona je istakla da će se Forum žena SPS-a u našem gradu boriti i zalagati da Valjevke što više učestvuju u kreiranju politike na lokalu, da će se svoj rad posvetiti ekonomskom osnaživanju žena i njihovom podsticanju da se bave preduzetništvom.

Kategorije: Lokal|Forum žena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.