Најновије

Интервју Ивице Дачића за Српски телеграф: Спремам праву перестројку Вести

Време је да се подвуче црта да видимо ко како стоји, какве резултате имају сви функционери и да ли је то довољно добро да остану на функцијама на којима су тренутно, поручује Ивица Дачић, лидер Социјалистичке партије Србије.
У разговору за Српски телеграф шеф социјалиста најављује озбиљне кадровске промене и истиче да поштеђени неће бити ни они који су добили високе позиције у држави.

– Спремам праву перестројку! Нема више гледања кроз прсте, опраштања ни извлачења. Сви ће на скенер, министри, посланици и страначки функционери… Биће ту доста посла. Неки мисле да су завршили посао тиме што су добили функцију. То се посебно односи на министре и на оне који су у државној служби. Ти људи су изабрани да раде за државу, да допринесу Србији и бољем животу грађана. Уместо тога, неки уживају у хладовини, користе привилегије – наводи Дачић.

На питање да ли ће, попут Александра Вучића, лидера СНС, који је најавио смену министра, и неки члан Владе из редова СПС летети са функције, Дачић је одговорио:

– Биће бар један министар, а можда и више. Увек имамо једне те исте који су спремни да ускоче у ватру, да се боре док они дуги, кад је густо, чувају фотеље, чуче у прикрајку, ни гласа да пусте кад нас нападају.
Додаје да баш као и лидер напредњака и он сматра да је партији потребна свежа крв и млади лавови који су спремни да раде пуном паром.

– Они који немају успех, који немају резултате нека се поздраве са функцијом, на њихово место доћи ће неки способнији – одлучан је Дачић.

Министри из редова СПС поручују да се не плаше провере и да председник СПС има пуну подршку да спроведе најављену перестројку.

Према речима Александра Антића, министра енергетике, само темељном провером онога што је досад урађено стећи ће се права слика о снази и слабостима како би се потом темељно припремили за нову проверу поверења бирача која ће бити на пролеће.
– Перестројка је позитиван историјски догађај и сигуран сам да је председник наше партије имао у виду промене које ће довести до још бољег рада и још бољих резултата свуда где има наших представника. У СПС смо навикли на промене, одавно смо начисто с тим да стално морамо да се мењамо и када је у питању начин рада и када је реч о конкретним људима и њиховим конкретним задужењима. Сви они који су помислили да су толико генијални да им никаква промена није потребна и да су богомдани да представљају наше грађане или више нису у политици или су далеко од цензуса и од било какве шансе да у политичком надметању остваре резултат – истиче Антић.
Његов партијски колега Бранко Ружић, који је у Влади на челу Министарства за државну управу, оцењује да ће резултат најављене чистке донети кадровска освежења за СПС.
– Свако кадровско освежење је увек било добродошло у СПС, па ће то бити случај и овога пута. Спој младости и искуства је модел по коме функционишемо више од две деценије и сам термин чишћење се више односи на кадровску прекомпозицију која ће поставити праве људе на право место како би се афирмисао програм СПС и политике које из њега проистичу – мишљења је Ружић.

Владимир Заграђанин, председник Извршног одбора СПС, открива да је Дачић већ наредио да се уради анализа.
– Председник партије тражио је да му доставимо пресек стања, на томе се увелико ради. Врло брзо доставићемо све податке које ће Дачић потом анализирати – наводи Заграђанин и додаје да Дачић има његову пуну подршку када је у питању провера резултата, а потом и смена оних који немају задовољавајући учинак.

Почасни председник СПС Милутин Мркоњић, уз подршку Дачићевој акцији, истиче да је добар резултат једино мерило на основу којег неко треба да има функцију.

– Свим млађим колегама саветујем да виде шта су им приоритети, шта од њих очекују да ураде, када сам ја у 65. години постао министар, рекли су ми да је Коридор 10 приоритет. То сам почео да радим, а мојим резултатима данас се ките они који су много касније дошли у сектор грађевине – истиче Мркоњић.

Упитан да ли је као почасни председник задовољан резултатима министара из редова СПС, Мркоњић је одговорио:

– Не могу да кажем да су бриљантни, него само задовољавајући.

Извор: Српски телеграф

Фото: Информер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.