Intervju Ivice Dačića za Srpski telegraf: Spremam pravu perestrojku Vesti

Vreme je da se podvuče crta da vidimo ko kako stoji, kakve rezultate imaju svi funkcioneri i da li je to dovoljno dobro da ostanu na funkcijama na kojima su trenutno, poručuje Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije.
U razgovoru za Srpski telegraf šef socijalista najavljuje ozbiljne kadrovske promene i ističe da pošteđeni neće biti ni oni koji su dobili visoke pozicije u državi.

– Spremam pravu perestrojku! Nema više gledanja kroz prste, opraštanja ni izvlačenja. Svi će na skener, ministri, poslanici i stranački funkcioneri… Biće tu dosta posla. Neki misle da su završili posao time što su dobili funkciju. To se posebno odnosi na ministre i na one koji su u državnoj službi. Ti ljudi su izabrani da rade za državu, da doprinesu Srbiji i boljem životu građana. Umesto toga, neki uživaju u hladovini, koriste privilegije – navodi Dačić.

Na pitanje da li će, poput Aleksandra Vučića, lidera SNS, koji je najavio smenu ministra, i neki član Vlade iz redova SPS leteti sa funkcije, Dačić je odgovorio:

– Biće bar jedan ministar, a možda i više. Uvek imamo jedne te iste koji su spremni da uskoče u vatru, da se bore dok oni dugi, kad je gusto, čuvaju fotelje, čuče u prikrajku, ni glasa da puste kad nas napadaju.
Dodaje da baš kao i lider naprednjaka i on smatra da je partiji potrebna sveža krv i mladi lavovi koji su spremni da rade punom parom.

– Oni koji nemaju uspeh, koji nemaju rezultate neka se pozdrave sa funkcijom, na njihovo mesto doći će neki sposobniji – odlučan je Dačić.

Ministri iz redova SPS poručuju da se ne plaše provere i da predsednik SPS ima punu podršku da sprovede najavljenu perestrojku.

Prema rečima Aleksandra Antića, ministra energetike, samo temeljnom proverom onoga što je dosad urađeno steći će se prava slika o snazi i slabostima kako bi se potom temeljno pripremili za novu proveru poverenja birača koja će biti na proleće.
– Perestrojka je pozitivan istorijski događaj i siguran sam da je predsednik naše partije imao u vidu promene koje će dovesti do još boljeg rada i još boljih rezultata svuda gde ima naših predstavnika. U SPS smo navikli na promene, odavno smo načisto s tim da stalno moramo da se menjamo i kada je u pitanju način rada i kada je reč o konkretnim ljudima i njihovim konkretnim zaduženjima. Svi oni koji su pomislili da su toliko genijalni da im nikakva promena nije potrebna i da su bogomdani da predstavljaju naše građane ili više nisu u politici ili su daleko od cenzusa i od bilo kakve šanse da u političkom nadmetanju ostvare rezultat – ističe Antić.
Njegov partijski kolega Branko Ružić, koji je u Vladi na čelu Ministarstva za državnu upravu, ocenjuje da će rezultat najavljene čistke doneti kadrovska osveženja za SPS.
– Svako kadrovsko osveženje je uvek bilo dobrodošlo u SPS, pa će to biti slučaj i ovoga puta. Spoj mladosti i iskustva je model po kome funkcionišemo više od dve decenije i sam termin čišćenje se više odnosi na kadrovsku prekompoziciju koja će postaviti prave ljude na pravo mesto kako bi se afirmisao program SPS i politike koje iz njega proističu – mišljenja je Ružić.

Vladimir Zagrađanin, predsednik Izvršnog odbora SPS, otkriva da je Dačić već naredio da se uradi analiza.
– Predsednik partije tražio je da mu dostavimo presek stanja, na tome se uveliko radi. Vrlo brzo dostavićemo sve podatke koje će Dačić potom analizirati – navodi Zagrađanin i dodaje da Dačić ima njegovu punu podršku kada je u pitanju provera rezultata, a potom i smena onih koji nemaju zadovoljavajući učinak.

Počasni predsednik SPS Milutin Mrkonjić, uz podršku Dačićevoj akciji, ističe da je dobar rezultat jedino merilo na osnovu kojeg neko treba da ima funkciju.

– Svim mlađim kolegama savetujem da vide šta su im prioriteti, šta od njih očekuju da urade, kada sam ja u 65. godini postao ministar, rekli su mi da je Koridor 10 prioritet. To sam počeo da radim, a mojim rezultatima danas se kite oni koji su mnogo kasnije došli u sektor građevine – ističe Mrkonjić.

Upitan da li je kao počasni predsednik zadovoljan rezultatima ministara iz redova SPS, Mrkonjić je odgovorio:

– Ne mogu da kažem da su briljantni, nego samo zadovoljavajući.

Izvor: Srpski telegraf

Foto: Informer

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.