Најновије

Интервју Ђорђа Милићевића за Банкар.рс: Минималац на јесен иде на 30.000, а за послодавце следе пореске олакшице Вести

На јесен минималац у Србији расте на 30.000 динара, послодавцима ће бити омогућене пореске олакшице, а домаћим и страним инвеститорима биће обезбеђени стимулативни услови, поручује у интервјуу за Банкар.рс потпредседник Републичке скупштине Србије и шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић.

Подсећајући да је парламент пре неколико месеци усвојио Закон о кредитима у швајцарским францима, Милићевић констатује да је то један од доказа да Влада Србије иде у сусрет проблемима грађана, те најављује и будуће кораке.

“На јесен очекујемо да у скупштинску процедуру уђе Предлог закона о буџета Републике Србије за 2020. годину. Захваљујући тешким, па и непопуларним економским мерама дошли смо до позитивних резултата који воде ка повећању плата и пензија, очекује се и повећање минималца на 30.000 динара, што би било повећање од 11,2 одсто, послодавцима ће бити омогућене пореске олакшице, а домаћим и страним инвеститорима се обезбеђују стимулативни услови што потврђује и 107 страних директних инвестиција али и чињеница да је угледни лист Фајненшел тајмс ставио Србију на прво место по броју инвестиција које су привучене током прошле године. Данас имамо економски систем, заснован на здравим основама, што је резултат реформског курса Владе Србије”, каже Милићевић.

С друге стране, скупштина је надлежна за усвајање завршног рачуна државног буџета, но он годинама није чак ни био на дневном реду парламента. Како то коментаришете и каква је ситуација ове године?

Завршни рачуни ће свакако доћи на дневни ред, а за мене је најважније да сваки завршни рачун буџета прође ревизију од стране ДРИ. Управо о томе говорио је и министар финансија Синиша Мали који је од ДРИ тражио да изврши ревизију завршних рачуна буџета РС за претходне године, након чега ће они ући у скупштинску процедуру.

Како имате увид у те податке, која јавна предузећа највише одступају од предвиђеног буџета, односно која су највеће трошаџије?

Нема трошаџија, доста тога је урађено када је реч о јавним предузећима. Шта је то што ми конкретно очекујемо од јавних предузећа? Ефикасност, да ефикасније користе ресурсе, да буду рационалнија, да узрокују мање трошкове у буџету и да инвестирају како би биле што боље услуге које пружају грађанима.
Контролна, односно надзорна функција парламента омогућава увид у рад и трошење средстава свих корисника буџета и управљача јавним добрима. Државна ревизорска институција редовно доставља извештаје о извршење буџета свих корисника јавних средстава, сви посланици добијају те извештаје, а разматрају их надлежни одбори. Рад и финансијска дисциплина и сигурност која се уводи преко ДРИ значајно поправља стање, много је мање противправности и незаконитости у трошењу јавних средстава.

Узме ли се у обзир да бројне посланике једва можемо и видети, а камоли чути на седницама парламента, је ли оправдана примедба дела јавности да сви ми грађани плаћамо појединце ни за шта?

Народна скупштина Републике Србије, као представништво грађана је симбол демократичности, ефикасности, транспарентности и јавности. Представља место где се води дијалог, место где се сучељавају мишљења и размењују ставови. Део опозиционих политичких партија које су се одлучиле за бојкот Народне скупштине, већ месецима не учествују у раду парламента. Грађани Републике Србије који су им дали легитимитет очекују од својих представника присутност и учешће у доношењу закона, конструктивну расправу, сучељавање мишљења. Парламент је у претходне три године донео врло важне законе и одлуке које се тичу будућности свих грађана Србије. Бојкот дела опозиције говори о њиховој неодговорности и неозбиљности према врло битним друштвеним и државним питањима, али и према својим бирачима.
Ипак, у Народној скупштини већина народних посланика одговорно, вредно и посвећено обавља своју дужност. Задатак народног посланика није само рад у пленуму, велики део скупштинских активности су и седнице Одбора, рад са грађанима, активности сталних делегација, посете страних званичника и међународна парламентарна сарадња…

Неретко се могу чути критике на рачун јавних набавки Скупштине када је у питању храна и пиће, те се поставља питање је ли заиста гостима парламента неопходно служити јастога, скупи шампањац и слично. Како реагујете на такве опаске?

Ретко посећујем скупштински ресторан услед обавеза које имам као потпредседник Народне скупштине и шеф посланичке групе СПС. Ипак мислим да се у медијима води непримерена кампања против Скупштине и народних посланика. Јавне набавке води Управа за заједничке послове, која врши набавку за све државне органе, Скупштина нема никаквих сазнања ни додирних тачака о тим набавкама.

Извор и фото: Банкар.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.