Најновије

Бољи углед Србије на међународном плану и у спољној политици Посланичка група

Марјана Мараш, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је о споразумима из области спољне политике Србије.

„Споразуми о којима данас расправљамо потврда су континуитета дипломатских активности које Србија и Министарство спољних послова воде, као резултат борбе за очување нашег суверенитета и територијалног интегритета за очување КиМ.“

Уважени председавајући Милићевићу, уважени први потпредседниче Дачићу са сарадницима, потврђивање четири споразума из области спољне политике Србије само су потврда континуитета дипломатских активности које Србија и Министарство спољних послова воде у последњих пет година, а то је борба за очување нашег суверенитета и територијалног интегритета за очување КиМ, које хоће да нам отму, а ми на све то треба да ћутимо.

Пре свега, желим да се захвалим министру спољних послова на одговорном, посвећеном, бескомпромисном дипломатском раду на остваривању наших државних спољнополитичких приоритета. Такође, желим да се захвалим и свим државама које су повукле признање самопроглашене тзв. државе Косово, јер су препознале да се у 21. веку државе не стварају тако што се насилно отимају територије.

Успели сте, господине министре, да број држава које су повукле признање, доведете до броја 15, а број држава које признају Косово спао је испод 100. Ту треба додати и земље које неће гласати и не гласају за приштинске ставове.

Дозволите ми да у времену које ми је преостало поновим и неке битне ствари које сте Ви изнели образлажући предлоге закона, а то је да водимо политику отворености, безвизни режим за што више земаља, у 71 земљу ми путујемо без виза, а грађани из 92 земље могу да путују код нас. Српски пасош је сада на 28. месту. Навели сте и то да нема дилеме да до шест месеци до уласка у ЕУ ми треба да ускладимо свој визни режим са ЕУ. Наведено је и колико је највише издато виза – у питању су Кина, Египат, Индија, Либан. Укидање виза значи пријатељства према појединим земљама.

Суринам је прва земља која је повукла признање и зато хоћемо да јој се посебно захвалимо.

Оно што сте још навели, то је да су од 2008. до 2012. године 87 земаља признале тзв. државу Косово, а од 2014. године свега седам, а 15 је повукло признање.

Имала сам прилику да будем члан парламентарне делегације и да путујем у САД, у посети Конгресу. Нешто морамо да учимо и од њих, без обзира да ли их волимо или не волимо, али, они имају једну пословицу – да се њихова политика завршава тамо где почиње вода, што треба да научимо од њих. Ми можемо овде у парламенту да сукобљавамо своја мишљења, опозиција треба да буде конструктивна, да доприноси томе да ми доносимо боље законе, али ван граница наше државе морамо да будемо јединствени у ставовима.

Могу, уважени први потпредседниче да вас оспоравају, али не могу да вам оспоре да сте Ви допринели угледу наше државе, да сте допринели угледу на спољнополитичком плану и ја сам сигурна да Вама апсолутно не могу ништа. Сигурна сам да ћете истрајати до коначне победе у свим својим настојањима да остварите циљеве које сте зацртали и број земаља за који сте рекли да ће пасти испод 97.

На крају, понављам да ћемо ми као посланичка група подржати сва предложена законска решења која су данас на дневном реду.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.