Prof. dr Žarko Obradović: EU nije adekvatno reagovala prema Prištini Poslanička grupa

Poslanik SPS Žarko Obradović rekao je u Helsinkiju, gde se održava konferencija o zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU, da Unija nije adekvatno reagovala prema Prištini koja je uvela takse na robu iz centralne Srbije, ali i kada je reč o formiranju ZSO, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

On je na toj konferenciji takođe postavio pitanje u vezi sa budućnošću Zapadnog Balkana, kao i zašto EU ne reaguje u dovoljnoj meri kada je reč o rešavanju problema unutar regiona.

Obradović je rekao da Srbija ima kapacitet da otvori veći broj poglavlja, čemu se, kaže, suprotstavlja jedan broj zemalja, vođen svojim posebnim interesima u vezi sa priznanjem Kosova i Metohije.

On je istakao da je Srbija posvećena dijalogu i mirnom rešavanju problema i zato očekuje od EU da se ponaša u skladu sa svojim vrednostima i obavezama, bez dvostrukih standarda i uzimajući u obzir da pet članica EU nije priznalo nezavisnost tzv. Kosova, kao i da EU treba da bude statusno neutralna prema ovom pitanju.

Delegacija Narodne skupštine je tokom Konferencije imala susret i sa Dejvidom Mekalisterom, predsednikom Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i tom prilikom vodila razgovore o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Izvor:Tanjug

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.