Најновије

Бранко Ружић: Подршка Француске за Србију веома драгоцена Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић састао се у “Палати Србија” са државним секретаром за послове јавне управе Француске Оливијеом Дисоптом и истакао да је подршка Француске, као земље која има значајну традицију и историју, за Србију веома драгоцена. “На пољу реформе јавне управе у великој мери желимо да се угледамо на француску праксу и применимо моделе који су комплеметарни потребама Србије као транзиционом друштву што смо и нормирали нашим споразумима између два министарства и две академије”, рекао је Ружић. Дисопт је захвалио Ружићу на позиву да посети Београд и додао да му је част што је први француски званичник који је дошао у нашу земљу после Макронове посете.

“Овај сусрет је за нас јако важан зато што је председник Макрон свима у влади рекао да све што је речено и договорено током његове посете Србији, буде заиста спроведено и да свака билатерална сарадња између две земље буде конкретизована”, рекао је Дусопт.

Министар Ружић је рекао да је циљ реформе јавне управе да се обезбеди да Србија има професионалне, мотивисане, љубазне службенике који пружају брзе и модерне услуге грађанима. Србија и Француска у претходном периоду су, истакао је министар, оствариле веома плодотворну сарадњи чему, додао је, сведоче и узајамне посете. Ружић је указао на чињеницу да је Дисопт први високи званичник Француске који је посетио Србију након посете француског председника Емануела Макрона. “Тема о којој ћемо данас разговарати, реформа јавне управе овиме добија на значају. Реформа јавне управе је један од три критеријума напредовања и уласка Србије у Европску унију и зато је важно да је та тема постављена на пиједестал не само наших односа, већ приоритета који су део наше европске политике”, рекао је Ружић. Истакао је да је председник Макрон указао велику част Србији и српском народу када се током посете Београду, испред Споменика захвалности Француској на Калемегдану, грађанима обратио на српском језику. “Тиме је симболички, испред споменика пријатељства две земље, показао колико је то пријатељство значајно и колико смо историјски повезани као два народа и колико је и данас то пријатељство актуелно”, рекао је Ружић. Улога Министарства државне управе и локалне самоуправе је, истиче министар, да координира реформом јавне управе што, каже, није нимало лак задатак. “Имали смо деценијски урушаван систем и у погледу управљања људским ресурсима, али и у погледу уједначеног модела стручног усаврсаавања и зато смо се определили да са реформом, коју смо на одличан начин започели, не прекидамо већ да тежимо даљем развоју, да пратимо трендове и интерес онога ко је нуклеус сваког друштва, а то је грађанин”, рекао је Ружић.

Како је додао, грађанин је у центру пажње, а државни службеник треба да буде стуб реформе.

“Потребан нам је обучен, професионалан службеник који ће успети да пружи брзу, модерну услугу која штеди време и новац и то је оно на шта смо фокусирани…оно што смо такође увидели као потребу то је да сваку доступну услугу морамо учинити много брже доступнијом, а то се искључиво ради путем дигитализације која је један од приоритета владе Србије”, рекао је Ружић и истакао да је у претходном периоду урађен велики део тог посла.

Он је прихватио Дисоптов позив да присуствује “Недељи иновација” која ће бити одржана у Паризу, у новембру.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.