Најновије

Одаловић и Сантер о сарадњи Србије и Алијансе Вести

 

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић и председавајући Међународној алијанси за сећање на холокауст (ИХРА), луксембуршки амбасадор Жорж Сантер са сарадницима разговарали позивитно су оценили у данашњем разговору интензивирање сарадње између Србије и Алијансе.

То се, како су навели, огледа кроз израду правног оквира који треба да уреди и омогући наше активније деловање у области образовања, сећања и истраживања холокауста. Заједнички је констатована важност обележавања и заштите на одговарајући начин свих места страдања јеврејског и других народа током Другог светског рата на територији Србије, при чему су посебно издвојени Старо сајмиште и Топовске шупе у Београду.

Поздрављено је активно постављање делегације Србије при ИХРА и учешће на пленарном састанку у јуну, као и на прошлонедељним преговорима за израду политичке Декларације за обележавање 75. годишњице ослобођења Аушвица и 20. годишњице усвајања Стокхолмске декларације која представља основ рада Алијансе.

Договорене су даље активности, при чему треба нарочито издвојити представљање извештаја Србије и презентацију стања Старог сајмишта и Топовских шупа на пленарном састанку у децембру, односно учешће на пригодним свечаностима и конференцијама током наредне године.

 

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.