Odalović i Santer o saradnji Srbije i Alijanse Vesti

 

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović i predsedavajući Međunarodnoj alijansi za sećanje na holokaust (IHRA), luksemburški ambasador Žorž Santer sa saradnicima razgovarali pozivitno su ocenili u današnjem razgovoru intenziviranje saradnje između Srbije i Alijanse.

To se, kako su naveli, ogleda kroz izradu pravnog okvira koji treba da uredi i omogući naše aktivnije delovanje u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja holokausta. Zajednički je konstatovana važnost obeležavanja i zaštite na odgovarajući način svih mesta stradanja jevrejskog i drugih naroda tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije, pri čemu su posebno izdvojeni Staro sajmište i Topovske šupe u Beogradu.

Pozdravljeno je aktivno postavljanje delegacije Srbije pri IHRA i učešće na plenarnom sastanku u junu, kao i na prošlonedeljnim pregovorima za izradu političke Deklaracije za obeležavanje 75. godišnjice oslobođenja Aušvica i 20. godišnjice usvajanja Stokholmske deklaracije koja predstavlja osnov rada Alijanse.

Dogovorene su dalje aktivnosti, pri čemu treba naročito izdvojiti predstavljanje izveštaja Srbije i prezentaciju stanja Starog sajmišta i Topovskih šupa na plenarnom sastanku u decembru, odnosno učešće na prigodnim svečanostima i konferencijama tokom naredne godine.

 

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.