Најновије

Да ли на рад у иностранство највише одлазе кадрови који недостају на домаћем тржишту? Посланичка група

Даница Буквић, народна посланица Социјалистичке партије Србије поставила је посланичко питање Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Националној служби за запошљавање

Поштовани председавајући, поштоване колеге народни посланици на самом почетку, желела бих да похвалим рад и преданост садашње Владе у настојањима да својим грађанима обезбеди бољи живот. Сведоци смо тог успеха. Данас можемо да се похвалимо привредним растом, растом бруто друштвеног производа, све већим бројем страних инвестиција, као и смњењем стопе незапослености. 

Међутим, у последње време много се говори о одласку наших радника на рад у иностранство уз посредовање Националне службе за запошљавање. Чују се критике послодаваца и синдиката како нам одлазе најдефицитарни кадрови, кадрови у које је држава уложила много новца. Такође чујемо и критике како је такво посредовање Националне службе за запошљавање супротно интересима грађана, интересима домаће привреде и државе.

Посао у иностранство уз посредовање Националне службе за запошљавање, које је у складу са Законом о запошљавању и осигурању у случају незапослености, наши грађани углавном траже у земљама са којима држава Србије има закључене споразуме о запошљавању. На првом месту то је Немачка. Од 1. септембра на снагу је ступио и споразум о запошљавању са Словенијом, а надлежно министраство преговара и са Катаром, Русијом и Малтом.

Користећи своје право из члана 287 Пословника Народне скупштине желела бих да затражим објашњење и обавештење од министар Ђорђевића, али и од Националне службе за запошљавање.

Колико је у протеклој години преко Националне службе за запошљавање грађана запослено у Србији, а колико је уз посредовање Нациналне службе за запошљавање посао нашло у иностранству?

Која је структура односно који кадрови највише одлазе у иностранство?

На који начин се одлазак наших радника на рад у иностранство рефлектује на домаће тржиште, односно да ли одлазе кадрови који су у дефициту на домаћем тржишту?

Хвала!

Категорије: Посланичка група