Da li na rad u inostranstvo najviše odlaze kadrovi koji nedostaju na domaćem tržištu? Poslanička grupa

Danica Bukvić, narodna poslanica Socijalističke partije Srbije postavila je poslaničko pitanje Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalnoj službi za zapošljavanje

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege narodni poslanici na samom početku, želela bih da pohvalim rad i predanost sadašnje Vlade u nastojanjima da svojim građanima obezbedi bolji život. Svedoci smo tog uspeha. Danas možemo da se pohvalimo privrednim rastom, rastom bruto društvenog proizvoda, sve većim brojem stranih investicija, kao i smnjenjem stope nezaposlenosti. 

Međutim, u poslednje vreme mnogo se govori o odlasku naših radnika na rad u inostranstvo uz posredovanje Nacionalne službe za zapošljavanje. Čuju se kritike poslodavaca i sindikata kako nam odlaze najdeficitarni kadrovi, kadrovi u koje je država uložila mnogo novca. Takođe čujemo i kritike kako je takvo posredovanje Nacionalne službe za zapošljavanje suprotno interesima građana, interesima domaće privrede i države.

Posao u inostranstvo uz posredovanje Nacionalne službe za zapošljavanje, koje je u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju u slučaju nezaposlenosti, naši građani uglavnom traže u zemljama sa kojima država Srbije ima zaključene sporazume o zapošljavanju. Na prvom mestu to je Nemačka. Od 1. septembra na snagu je stupio i sporazum o zapošljavanju sa Slovenijom, a nadležno ministrastvo pregovara i sa Katarom, Rusijom i Maltom.

Koristeći svoje pravo iz člana 287 Poslovnika Narodne skupštine želela bih da zatražim objašnjenje i obaveštenje od ministar Đorđevića, ali i od Nacionalne službe za zapošljavanje.

Koliko je u protekloj godini preko Nacionalne službe za zapošljavanje građana zaposleno u Srbiji, a koliko je uz posredovanje Nacinalne službe za zapošljavanje posao našlo u inostranstvu?

Koja je struktura odnosno koji kadrovi najviše odlaze u inostranstvo?

Na koji način se odlazak naših radnika na rad u inostranstvo reflektuje na domaće tržište, odnosno da li odlaze kadrovi koji su u deficitu na domaćem tržištu?

Hvala!

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.