Најновије

Предложене измене закона уређују бољи однос привредних субјеката који стварају иновације у оквиру радних односа Посланичка група

Ивана Динић, народна посланица Социјалистичке партије Србије о Предлогу закона о изменама и допунама закона о патентима и Предлогу закона о изменама и допунама закона о заштити топографија и полупроводничких производа.

Изменама и допунама закона врши се усклађивање са међународним прописима и стандардима у овој области који су регулисани прописима  Европске уније, на бази чега се ствара уједначен правни систем на нивоу већег броја држава, што може уверити свако страно лице да ће у Републици Србији остварити пуну правну заштиту и да је њихово улагање на нашој територији сигурно. 

        Поштовани председавајући, уважени министре са сарадницима, колеге народни посланици и посланице,

данас у Скупштини стављамо у фокус врло значајне предлоге закона, међу којима су Предлог закона о изменама и допунама Закона о патентима и Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити топографија полупроводничких производа  

Наиме, ова два предлога закона су до сада већ била дефинисана важећим Законом о патентима и Законом о заштити топографија полупроводничких производа. Међутим, измене и допуне ових постојећих закона омогућавају стварање много повољнијег пословног окружења и правне заштите патената, као и топографија полупроводничких производа како за стране инвеститоре, тако и за домаће привредне субјекте који послују на територији Републике Србије.

Предложене измене и допуне Закона о патентима, као закона из области интелектуалне својине омогућавају директан утицај на правну сигурност у домену иновативних активности, привредних субјеката тако што ће се на много прецизнији и јаснији начин уредити односи између послодаваца и запослених на пословима стварања иновација. 

Повећањем ефикасности у овом домену можемо очекивати да ће страни привредни субјекти бити мотивисанији за улагање у истраживања и развој на територији Републике Србије, чиме ће се стимулисати развој тржишне конкуренције.

Ове допуне и измене утичу искључиво на оне привредне субјекте који стварају иновације у оквиру радних односа. Са једне стране послодавци ће бити стимулисани да улажу у истраживања и развој, а са друге стране запослени ће радити на унапређењу процеса рада, јер ће за то добијати заслужену новчану накнаду. Обзиром да су критеријуми за одређивање новчане накнаде дефинисани овим изменама и допунама закона, запослени ће за свој ради добијати адекватну накнаду. На овај начин се доприноси уређењу међусобних права и обавеза послодавца и запосленог у случају када запослени ствара иновације у радном односу.

Дефинисано је и пре стварања самих проналазака у радном односу, која су и каква права и обавезе запосленог у вези са истим, а такође ће и послодавац имати разлоге да подстиче квалитетно радно окружење, омогући коришћење одређених ресурса, информације за једноставнији и сврсисходнији рад запослених, као и обуке запосленима.

Послодавац ће заштитом на своје име, искоришћавањем проналазака увећати добит предузећа. Права на заштиту, искоришћавање проналаска створено у радном односу, регулишу се уговором о раду или општим актом послодавца. Међутим, уколико овакве одредбе не постоје, примењују се предложена решења овог Закона о патентима. 

Предложене измене и допуне по питању заштите проналаска насталих у радном односу решавају однос инвеститора према улагању у иновативну активност у својим компанијама које послују у нашој држави. 

Обезбеђивањем доброг баланса између интереса послодавца и запосленог, када је реч о искоришћавању проналаска створеног у радном односу ствара здраво иновативно расположење привредних субјеката у нашој земљи и развој конкурентности привредних субјеката на домаћем и страном тржишту. 

Због свега овога морам да похвалим наведене измене и допуне постојећег закона, јер на један свеобухватан и прецизан начин уређује многе недовршености постојећег закона. Уз све ово, велике су наде и очекивања да ће се број пријава патената од стране привредних друштава  знатно повећати, јер ће од сада и послодавац и запослени имати потпуну правну заштиту у вези са располагањем и искоришћавањем патената који су настали у радном односу. Овај начин представља директан утицај на напредак једног друштва заснованог на знању коме тежи наше друштво у овом информатичко-технолошком добу у коме живимо.

Такође, нимало мање важне и обједињујуће су измене и допуне Закона о заштити топографија полупроводничких производа, које заправо представљају конкретне основе технолошког развоја данашњег друштва, јер примена топографије полупроводничких производа се може сагледати од производње најједноставнијих апарата за домаћинство до најсавршеније техничке опреме.

Предложене измене и допуне омогућавају проширење обима у коме топографија може бити предмет заштите, затим дефинишу субјекте заштите, тј. право на заштиту, као и радње која је носилац права из признате топографије може да забрани трећим лицима да предузимају без његовог овлашћења.

Завод води Регистар топографија, уместо два регистра као што је до сада био случај. Од сада ће сви подаци који се уносе, који се односе на пријаве топографије, као и на признате топографије бити уписане у јединствен регистар, регистар топографија, како би се у једном регистру налазили сви подаци који су везани за одређену топографију. До сада је био случај да су се у регистру пријава топографија уписивали подаци који су се дефинисали до признања топографија, а у регистар топографија су се тек уписивали подаци о признатим топографијама.

Оно што се заправо желело постићи оваквим изменама и допунама Закона јесте адаптација са међународним прописима и стандардима у овој области прописаним од стране Европске уније, на бази чега се ствара уједначен правни систем на нивоу већег броја држава, што може уверити свако страно лице да ће у Републици Србији остварити пуну правну заштиту и да је њихово улагање на нашој територији сигурно. Обезбеђивањем заштите овакве индустријске својине подстиче се развој топографија полупроводничких производа, односно целокупан привредни развој, што директно утиче и на појачање здраве тржишне конкуренције.

Ове две предложене измене и допуне Закона чине један здрав основ за развој научно-технолошке области у једном друштву, кроз пружање могућности развоја иновативних активности и заштите права интелектуалне и индустријске својине. Оно што је важно напоменути је да за спровођење Предлога закона о изменама и допунама Закона о патентима, као и Предлога закона о изменама и допунама Закона о заштити топографија полупроводничких производа није потребно обезбедити средства из буџета Републике Србије.

Због велике озбиљности у приступу израде ових предложених законских решења, посланичка група СПС ће подржати оба предлога закона. 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.