Најновије

Триван са делегацијом Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Вести

Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је са делегацијом Европске инвестиционе банке (ЕИБ) коју је предводио Матео Ривелини шеф одељења за Словенију, Хрватску и Западни Балкан, о инвестицијама, пројектима и сарадњи у области заштите животне средине.

Саговорници су разговарали о могућности будуће сарадње са Европском инвестиционом банком на новим пројектима и  моделима подршке  од стране Европске инвестиционе банке.

Министар Триван је захвалио на доброј, партнерској сарадњи на важним инфраструктурним пројектима које Србија реализује,уз подршку ЕИБ, посебно у сектору отпадних вода и отпада који је од приоритетног значаја у достизању европских стандарда у заштити животне средине.  Триван је рекао да је потребно уложити пет милијарди евра у сектор отпадних вода и још милијарду и по до две за решавање проблема отпада и да су за то неопходни квалитетни пројекти. 

„То су огромна улагања  која изискују добро планирање, добру организацију на локалу и зато је Министарство заштите животне средине, сагледавши недостатак стручних и финансијских капацитета општина, помогло у изради пројектно-техничке документације, тако да је у овом моменту имамо спремних  13 пројеката и још 33 који су у завршној фази“, рекао је министар и нагласио: „ Добро припремљени одрживо-развојни пројекти у животној средини су важни у моменту када Србија покреће инвестициони циклус захваљујући снажној економији и расту БДП. Инвестирање у животну средину није трошак већ добит за грађане и економију  “.

Представници Европске инвестиционе банке су изразили задовољство сарадњом са Владом Републике Србије и Министарством заштите животне средине током реализације актуелних пројеката. Исказали су спремност да  уз стручно-техничку помоћ дају и финансијску подршку у обезбеђивању нових грантова и кредитних средстава за реализацију и проширење пројеката.у животној средини, области која је за ЕИБ једна од главних приоритета у Србији и региону.

 

Извор: Министарство заштите животне средине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.