Trivan sa delegacijom Evropske investicione banke (EIB) Vesti

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je sa delegacijom Evropske investicione banke (EIB) koju je predvodio Mateo Rivelini šef odeljenja za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan, o investicijama, projektima i saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

Sagovornici su razgovarali o mogućnosti buduće saradnje sa Evropskom investicionom bankom na novim projektima i  modelima podrške  od strane Evropske investicione banke.

Ministar Trivan je zahvalio na dobroj, partnerskoj saradnji na važnim infrastrukturnim projektima koje Srbija realizuje,uz podršku EIB, posebno u sektoru otpadnih voda i otpada koji je od prioritetnog značaja u dostizanju evropskih standarda u zaštiti životne sredine.  Trivan je rekao da je potrebno uložiti pet milijardi evra u sektor otpadnih voda i još milijardu i po do dve za rešavanje problema otpada i da su za to neophodni kvalitetni projekti. 

„To su ogromna ulaganja  koja iziskuju dobro planiranje, dobru organizaciju na lokalu i zato je Ministarstvo zaštite životne sredine, sagledavši nedostatak stručnih i finansijskih kapaciteta opština, pomoglo u izradi projektno-tehničke dokumentacije, tako da je u ovom momentu imamo spremnih  13 projekata i još 33 koji su u završnoj fazi“, rekao je ministar i naglasio: „ Dobro pripremljeni održivo-razvojni projekti u životnoj sredini su važni u momentu kada Srbija pokreće investicioni ciklus zahvaljujući snažnoj ekonomiji i rastu BDP. Investiranje u životnu sredinu nije trošak već dobit za građane i ekonomiju  “.

Predstavnici Evropske investicione banke su izrazili zadovoljstvo saradnjom sa Vladom Republike Srbije i Ministarstvom zaštite životne sredine tokom realizacije aktuelnih projekata. Iskazali su spremnost da  uz stručno-tehničku pomoć daju i finansijsku podršku u obezbeđivanju novih grantova i kreditnih sredstava za realizaciju i proširenje projekata.u životnoj sredini, oblasti koja je za EIB jedna od glavnih prioriteta u Srbiji i regionu.

 

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.