Goran Trivan sa pomoćnikom generalnog direktora Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu Vesti

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sastao se danas sa pomoćnikom generalnog direktora Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i regionalnim predstavnikom te organizacije za Evropu i Centralnu Aziju Vladimirom Rahmanjinom. U prijateljskom razgovoru predstavljeni su globalna vizija i planirani ciljevi ove međunarodne organizacije u bliskoj vezi sa pitanjima zaštite životne sredine, s posebnim osvrtom na razvijanje saradnje u regionu i Srbiji.

Ministar Goran Trivan konstatovao je visoku zainteresovanost za bolje razumevanje i jačanje saradnje sa ovom značajnom međunarodnom organizacijom, koja se do sada odvijala u okviru borbe protiv klimatskih promena i u vezi održivog upravljanja prirodnim resursima.

On je naglasio da je poljoprivreda oblast u vrhu onih koje najviše zagađuju životnu sredinu, zbog čega predstavlja ujedno širok prostor za zajedničko delovanje i saradnju, u cilju viših standarda životne sredine. Ministar je izrazio punu podršku aktivnostima i projektima FAO koji doprinose stvaranju zdravijeg okruženja i borbi protiv klimatskih promena.

Trivan, koji je predstavnik Srbije za saradnju sa Globalnim fondom za životnu sredinu (GEF), naglasio je da će i ubuduće nastaviti da podstiče saradnju sa FAO i pruža podršku projektima finansiranim od strane GEF-a, naročito u oblasti klimatskih promena, degradacije zemljišta u kontekstu implementacije Konvencije o borbi protiv dezertifikacije, pošumljavanja, i drugim.

Dovoljno hrane za sve, koja je biološki i organski zdrava, jedan je od osnovnih zadataka na globalnom planu, koji je neposredno povezan sa obezbeđenjem zdravije životne sredine, rekao je regionalni predstavnik FAO.  On je ukazao da će u narednom periodu FAO aktivno raditi na jačanju saradnje u regionu.

Vladimir Rahmanjin pozvao je na aktivniju ulogu Srbije u radu ove međunarodne organizacije, veću uključenost srpskih naučnika, stručnjaka i akademika,  i dostupnost naučnih dostignuća i znanja Srbije u globalnim okvirima.

 

Služba za komunikaciju i odnose s javnošću

Ministarstva zaštite životne sredine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.