Најновије

Ивица Дачић: Свет не може бити бољи без сарадње у култури и образовању Вести

 

Свет не може постати бољи без заштите и јачања сарадње у областима културе, образовања, науке и комуникација и информација, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић и додао да је Србија посвећена мандату и вредностима Унеска.

Дачић је, отварајући Међународни консултативни састанак у области медијске и информационе писмености, истакао да скуп говори управо у прилог тој посвећености Србије и њеном опредељењу да буде снажан партнер у спровођењу Унескових глобалних приоритета и циљева.

Србија, истакао је, улаже сталне напоре да широко разграна сарадњу са Унеском и пружи подршку интелектуалном ауторитету и разноврсној експертизи те организације, посебно у контексту новог глобалног развоја и Агенде 2030.

Дачић је поручио да свет не може постати бољи без заштите и јачања сарадње у областима културе, образовања, науке и комуникација и информација, у чему је Унеско кључан актер на глобалном нивоу.

Србија, напомену је, придаје изузетан значај активностима Унеска по питању заштите материјалног и нематеријалног културног наслеђа, природног и документарног наслеђа, као и промовисању разноликости културних израза, и снажно подржава приоритете Унеска – Африку и родну равноправност, као и младе, образовање и културу.

„Очекујемо да ће ова посета генералне директорке Унеска допринети даљем интензивирању и диверсификацији сарадње Републике Србије и Унеска у свим областима“, рекао је Дачић и констатовао да је генерална директорка Унеска Одри Азуле, по први пут у Србији у том својству.

Србија је спремна да на различите начине допринесе јачању и спровођењу зацртаних приоритета и циљева Унеска, додао је Дачић.

Министар је указао да медијска и информациона писменост подразумевају управо вештине и знања која омогућују свим људима да активно учествују у грађанском животу савременог друштва на одговоран начин, према себи и према другима.

То су вештине које развијају критичко размишљање, одговорно понашање у јавном медијском простору, борбу против стереотипа, расизма, говора мржње, дискриминације, додао је Дачић.

„Медијска и информациона писменост постаје писменост за живот у дигиталном добу, у тренутку када сви тежимо оснаживању грађана да одговоре на социјалне, економске и еколошке изазове и активно допринесу свеукупном напретку наших друштава“, навео је он.

Дачић је додао да је данашњи скуп и признање Унесковом лидерству и визији у областима које могу да трансформишу и унапреде квалитет живота људи и друштава, али и доведу до одрживог мира, толеранције и међусобног разумевања.

„Ово се посебно односи на младе генерације, јер на младима свет остаје“, приметио је Дачић.

Указао је да смо у савременом свету глобализације и дигитализације, када се чини да је све на дохват руке, суочени, парадоксално, са порастом сукоба и неразумевања, екстремизма, дискриминације.

„Полазећи од тога да незнање рађа предрасуде, а предрасуде сукобе, важно је додатну пажњу посветити писмености и образовању као превенцији сваког облика нетолеранције. Зато је мисија Унеска данас значајнија него икада пре, на националном и глобалном нивоу“, рекао је Дачић.

Изразио је захвалност Унеску што је препознао идеју да се преиспита и унапреди релевантни наставни план и програм за наставнике, као кључни ресурс за развијање информационог, комуникационог и технолошког пејзажа.

Додао је да се нада да ће закључци скупа, као резултат рада 30 стручњака из целог света у области медија, образовања, комуникационих и информационих технологија, успешно допринети припреми „Београдских смерница за Нацрт глобалних стандарда за курикулуме за медијску и информациону писменост“, а потом и ажурирању приручника о медијској и информационој писмености.

Србија ће наставити да се, са генералном директорком и државама чланицама, залаже за остварење племенитих вредности и циљева Унеска од цивилизацијског значаја, не само у домену образовања и комуникација, већ и науке и културе, имајући у виду њихов изванредан потенцијал у остварењу позитивне визије света на путу ка свеобухватном и трајном миру, закључио је Дачић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.