Најновије

Антић: Глодар 10 кренуо ка Радљеву Вести

ЕПС је из Вреоца покренуо роторни багер „Глодар 10“ тежи од 1,6 хиљада тона, који ће преко Барске пруге, Ибарске магистрале, реке Колубаре и испод бројних далековода стићи до 24 километра удаљеног поља Радљево, где ће најкасније почетком новембра отпочети откривка нових количина угља.
Министар рударства и енергетике Александар Антић нагласио је да је ово изузетно значајан дан за будућност ЕПС-а, и укупну стабилност нашег електроенергетског система, јер регион Колубаре својом производњом капитално утиче на електроенергетску стабилност.
–       Ми сви заједно, у огромној синергији, и Владе Републике Србије и ЕПС-а и осталих енергетских компанија, чинимо максимун напора да наш електроенергетски, и укупан енергески систем буде флексибилан, стабилан, да се развија и да у будућности обезбеди дугорочно и стабилно снабдевање свим енергентима који ће омогућити развој Србије“, рекао је Антић и додао да је Србији због развоја сваке године потребно све више енергије.
Он је навео да је ове године ЕПС постигао добре резултате у производњи и захвалио се пре свега рударима Колубаре и Дрмна, који су омогућили да термо сектор производње електричне енергије ради добро и додао да је производња угља у ЕПС-у од почетка године, за више од шест процената већа у односу на 2018. годину.
Поље Радљево је један од најзначајних наших развојних планова, рекао је министар и додао да су почетку транспорта багера претходиле комплексне припреме и прибављање дозвола.
–       Пред нама је важан корак који нас води ка великом циљу а то је да до краја ове године кренемо са производњом на Радљеву, да отворимо то поље и кренемо са откривком, и омогућимо да, у складу са плановима, 2023. године кренемо са угљем на Радљеву“, казао је Антић.
Поље Радљево је озбиљан потенцијал са 450 милиона тона билансних резерви и годишњом производњом од седам плус милиона тона, изјавио је Антић, и додао да то поље треба да обезбеди дугорочну стабилност у производњи угља.
–       То поље треба да омогући потребне и евентуално додатне количине за термоелектране у Обреновцу и да омогући оно о чему причамо у континуитету и зашта имамо пуну подршку председника Вучића – да уђемо у пројекат нове термоелектране, односно новог блока у Каленићу“, оценио је министар.
Антић је окупљенима пожелео пуно успеха “са надом да ће до краја године бити и уговорена два велика БТО система“ један за поље Е а други за Радљево који вреде 200 милиона евра, што ће, према његовој оцени, после дугог низа година бити највећа инвестиција у рударство у ЕПС-у. Транспорт Глодара 10 а затим и два припадајућа транспортера ка Радљеву најкомплекснији је и најдужи транспорт производне опреме у историји рударског басена Колубара.
–       Данас је важан дан за Колубару и ЕПС јер је транспорт један од претпоследњих корака за откривање копа Радљево о којем је почело да се размишља прек 40 година, рекао је вд директора ЕПС-а Милорад Грчић и додао да су важни дани којих је много у ЕПС-у – доказ да Република Србија има намеру да очува, стабилизује и унапреди електроенергетски систем Србије.
Он је подсетио да се последњих година у басен Колубаре много улагало и најавио да ће улагања бити настављена.
–       Фаза којој данас сведочимо један је од претпоследњих корака за отваране новог копа „Радљево“, који је конципиран 1976. године а нажалост требало је да прође више од четири деценије да се створе политички и финансијски услови за реализацију. Тај посао је сачекао нас“, рекао је он и додао да је предвиђено да најкансије 1. новебра почне да ради на копу „Радљево“.
Како је објаснио, Глодар 10 може да скида откривку али и да копа угаљ.

Извор: Министарство рударства и енергетике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.