Antić: Glodar 10 krenuo ka Radljevu Vesti

EPS je iz Vreoca pokrenuo rotorni bager „Glodar 10“ teži od 1,6 hiljada tona, koji će preko Barske pruge, Ibarske magistrale, reke Kolubare i ispod brojnih dalekovoda stići do 24 kilometra udaljenog polja Radljevo, gde će najkasnije početkom novembra otpočeti otkrivka novih količina uglja.
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić naglasio je da je ovo izuzetno značajan dan za budućnost EPS-a, i ukupnu stabilnost našeg elektroenergetskog sistema, jer region Kolubare svojom proizvodnjom kapitalno utiče na elektroenergetsku stabilnost.
–       Mi svi zajedno, u ogromnoj sinergiji, i Vlade Republike Srbije i EPS-a i ostalih energetskih kompanija, činimo maksimun napora da naš elektroenergetski, i ukupan energeski sistem bude fleksibilan, stabilan, da se razvija i da u budućnosti obezbedi dugoročno i stabilno snabdevanje svim energentima koji će omogućiti razvoj Srbije“, rekao je Antić i dodao da je Srbiji zbog razvoja svake godine potrebno sve više energije.
On je naveo da je ove godine EPS postigao dobre rezultate u proizvodnji i zahvalio se pre svega rudarima Kolubare i Drmna, koji su omogućili da termo sektor proizvodnje električne energije radi dobro i dodao da je proizvodnja uglja u EPS-u od početka godine, za više od šest procenata veća u odnosu na 2018. godinu.
Polje Radljevo je jedan od najznačajnih naših razvojnih planova, rekao je ministar i dodao da su početku transporta bagera prethodile kompleksne pripreme i pribavljanje dozvola.
–       Pred nama je važan korak koji nas vodi ka velikom cilju a to je da do kraja ove godine krenemo sa proizvodnjom na Radljevu, da otvorimo to polje i krenemo sa otkrivkom, i omogućimo da, u skladu sa planovima, 2023. godine krenemo sa ugljem na Radljevu“, kazao je Antić.
Polje Radljevo je ozbiljan potencijal sa 450 miliona tona bilansnih rezervi i godišnjom proizvodnjom od sedam plus miliona tona, izjavio je Antić, i dodao da to polje treba da obezbedi dugoročnu stabilnost u proizvodnji uglja.
–       To polje treba da omogući potrebne i eventualno dodatne količine za termoelektrane u Obrenovcu i da omogući ono o čemu pričamo u kontinuitetu i zašta imamo punu podršku predsednika Vučića – da uđemo u projekat nove termoelektrane, odnosno novog bloka u Kaleniću“, ocenio je ministar.
Antić je okupljenima poželeo puno uspeha “sa nadom da će do kraja godine biti i ugovorena dva velika BTO sistema“ jedan za polje E a drugi za Radljevo koji vrede 200 miliona evra, što će, prema njegovoj oceni, posle dugog niza godina biti najveća investicija u rudarstvo u EPS-u. Transport Glodara 10 a zatim i dva pripadajuća transportera ka Radljevu najkompleksniji je i najduži transport proizvodne opreme u istoriji rudarskog basena Kolubara.
–       Danas je važan dan za Kolubaru i EPS jer je transport jedan od pretposlednjih koraka za otkrivanje kopa Radljevo o kojem je počelo da se razmišlja prek 40 godina, rekao je vd direktora EPS-a Milorad Grčić i dodao da su važni dani kojih je mnogo u EPS-u – dokaz da Republika Srbija ima nameru da očuva, stabilizuje i unapredi elektroenergetski sistem Srbije.
On je podsetio da se poslednjih godina u basen Kolubare mnogo ulagalo i najavio da će ulaganja biti nastavljena.
–       Faza kojoj danas svedočimo jedan je od pretposlednjih koraka za otvarane novog kopa „Radljevo“, koji je koncipiran 1976. godine a nažalost trebalo je da prođe više od četiri decenije da se stvore politički i finansijski uslovi za realizaciju. Taj posao je sačekao nas“, rekao je on i dodao da je predviđeno da najkansije 1. novebra počne da radi na kopu „Radljevo“.
Kako je objasnio, Glodar 10 može da skida otkrivku ali i da kopa ugalj.

Izvor: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.