Најновије

Ђорђе Милићевић: Сарадња са руским парламентом на високом нивоу Посланичка група

Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић, разговарао је са  потпредседницом Парламента младих Руске Федерације при Државној Думи, Еленом Ераклином.

Потпредседник  је истакао традиционално пријатељске односе Србије и Русије, којима како је нагласио и држава и грађани Србије придају велику важност.

„То се пресликава и на Народну скупштину, што потврђује и податак да је  Посланичка група пријатељства са Русијом, са 134 члана, најбројнија. Сарадња два парламента је на изузетно високом нивоу, о чему сведочи и рад Комисије за сарадњу Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације и Народне скупштине, као и подршка које руска и српска делегација пружају једна другој у свим међународним организацијама где имају своје представнике. Такође ћу изразити задовољство због повратка руске делегације у Парламентарну скупштину Савета Европе, за шта се залагала и наша делегација“, рекао је потпредседник Милићевић. Он сматра да изузетној сарадњи две државе посебно доприносе председници Русије и Србије, Владимир Путин и Александар Вучић. 

Милићевић се захвалио на принципијелном ставу Русије по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, као и на ставу Русије да самопрокламована држава Косово не може да постане део међународних организација. Такође је изразио захвалност на подршци Русије да се кроз дијалог Београда и Приштине, дође до прихватљивог и задовољавајућег решења за обе стране. 

Потпредседник Народне скупштине истакао је да ће Русија у Србији увек имати искреног пријатељ и да се наша земља никада неће сврстати у ред земаља које ће увести санкције Русији и руском народу. 

Потпредседница Парламента младих Руске Федерације при Државној  Думи, Елена Ераклина сложила се са оценом потпредседника Милићевића да су односи две земље дубоко пријатељски, а народи снажно повезани кроз историју, веру, културу и блискост језика. Она је нагласила да је веома важно одржавати и непрестано продубљивати сарадњу два парламента, те је истакла да би то у будућности могло да се чини и кроз сарадњу омладинских парламената, чиме је указала на значај формирања такве институције у Србији. Ераклина је истакла да Омладински парламент Русије постоји 18 година и да представља својеврсну припрему младих људи за улазак у Думу и касније професионално бављење политиком. Поред тога, како каже, он омогућава младима да се лакше повезују и комуницирају и на тај начин размењују искуства, упознају културе и традиције једни других и тиме граде и јачају односе међу земљама. 

Милићевић је истакао да се у Републици Србији посебно води рачуна о младим талентима, који кроз Фонд за младе таленте добијају стипендије и награде, а таквих је данас у Србији чак 28.000. Он је подсетио да је Србија 2013. године са компанијом НИС Гаспромњефт потписала Протокол о сарадњи, на основу ког је близу 100 стипендиста Фонда за младе таленте учествовало у програму стручне праксе и запошљавања у компанији, а више од 250 учествовало у радионицама и додатним програмима стручног усавршавања. Он је изразио наду да ће та сарадња бити настављена , како би се пружила подршка младим талентима и њиховом стручном напредовању.  

Ераклина је искористила прилику да потпредседника Милићевиће позове на Парламентарне спортске игре, које се сваке године традиционално одржавају у Москви.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.