Đorđe Milićević: Saradnja sa ruskim parlamentom na visokom nivou Poslanička grupa

Potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević, razgovarao je sa  potpredsednicom Parlamenta mladih Ruske Federacije pri Državnoj Dumi, Elenom Eraklinom.

Potpredsednik  je istakao tradicionalno prijateljske odnose Srbije i Rusije, kojima kako je naglasio i država i građani Srbije pridaju veliku važnost.

„To se preslikava i na Narodnu skupštinu, što potvrđuje i podatak da je  Poslanička grupa prijateljstva sa Rusijom, sa 134 člana, najbrojnija. Saradnja dva parlamenta je na izuzetno visokom nivou, o čemu svedoči i rad Komisije za saradnju Državne Dume Federalne skupštine Ruske Federacije i Narodne skupštine, kao i podrška koje ruska i srpska delegacija pružaju jedna drugoj u svim međunarodnim organizacijama gde imaju svoje predstavnike. Takođe ću izraziti zadovoljstvo zbog povratka ruske delegacije u Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope, za šta se zalagala i naša delegacija“, rekao je potpredsednik Milićević. On smatra da izuzetnoj saradnji dve države posebno doprinose predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić. 

Milićević se zahvalio na principijelnom stavu Rusije po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i na stavu Rusije da samoproklamovana država Kosovo ne može da postane deo međunarodnih organizacija. Takođe je izrazio zahvalnost na podršci Rusije da se kroz dijalog Beograda i Prištine, dođe do prihvatljivog i zadovoljavajućeg rešenja za obe strane. 

Potpredsednik Narodne skupštine istakao je da će Rusija u Srbiji uvek imati iskrenog prijatelj i da se naša zemlja nikada neće svrstati u red zemalja koje će uvesti sankcije Rusiji i ruskom narodu. 

Potpredsednica Parlamenta mladih Ruske Federacije pri Državnoj  Dumi, Elena Eraklina složila se sa ocenom potpredsednika Milićevića da su odnosi dve zemlje duboko prijateljski, a narodi snažno povezani kroz istoriju, veru, kulturu i bliskost jezika. Ona je naglasila da je veoma važno održavati i neprestano produbljivati saradnju dva parlamenta, te je istakla da bi to u budućnosti moglo da se čini i kroz saradnju omladinskih parlamenata, čime je ukazala na značaj formiranja takve institucije u Srbiji. Eraklina je istakla da Omladinski parlament Rusije postoji 18 godina i da predstavlja svojevrsnu pripremu mladih ljudi za ulazak u Dumu i kasnije profesionalno bavljenje politikom. Pored toga, kako kaže, on omogućava mladima da se lakše povezuju i komuniciraju i na taj način razmenjuju iskustva, upoznaju kulture i tradicije jedni drugih i time grade i jačaju odnose među zemljama. 

Milićević je istakao da se u Republici Srbiji posebno vodi računa o mladim talentima, koji kroz Fond za mlade talente dobijaju stipendije i nagrade, a takvih je danas u Srbiji čak 28.000. On je podsetio da je Srbija 2013. godine sa kompanijom NIS Gaspromnjeft potpisala Protokol o saradnji, na osnovu kog je blizu 100 stipendista Fonda za mlade talente učestvovalo u programu stručne prakse i zapošljavanja u kompaniji, a više od 250 učestvovalo u radionicama i dodatnim programima stručnog usavršavanja. On je izrazio nadu da će ta saradnja biti nastavljena , kako bi se pružila podrška mladim talentima i njihovom stručnom napredovanju.  

Eraklina je iskoristila priliku da potpredsednika Milićeviće pozove na Parlamentarne sportske igre, koje se svake godine tradicionalno održavaju u Moskvi.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.