Aleksandar Antić: Naftne kompanije da ne reaguju ishitreno na S.Arabiju Vesti

Cena derivata na benzinskim stanicama u Srbiji neće poskupeti u prvim danima nakon terorističkih napada u Saudijskoj Arabiji, uveren je ministar energetike Aleksandar Antić.

On je rekao da su poslednji događaji u Saudijskoj Arabiji svakako u prvi mah izazvali „značajan rast cena sirove nafte na svetskom tržištu“, te da će se tek videti kako će se dalje odraziti na cenu i snabdevanje.

„Nema dileme da Srbija, kao uvozno zavisna država, kada je sirova nafta u pitanju, duboko zavisi od cene sirove nafte na svetskom tržištu. Ipak, sada treba sačekati stabilizaciju na tržištu, koja se svakako dešava, i u narednim danima videti kako će se ti događaji reflektovati na cenu u našoj zemlji”, rekao je Antić novinarima.

“Videli ste da je cena sirove nafte porasla za 20-tak procenata, ali je posle došlo do laganog pada cene. Tako da je danas cena sirove nafte nekih desetak odsto veća nego pre ovog terorističkog napada“, rekao je Antić.

On je naglasio da očekuje od proizvođača, trgovaca, uvoznika da apsolutno profesionalno prilaze ovoj situaciji i „da ovaj pik tretiraju kao bilo koji drugi pik i da s te strane nemamo neku dodatnu nervozu koja bi kreirala rast cena derivata“.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.