Žarko Obradović: Dobri odnosi parlamenata Srbije i Slovenije Poslanička grupa

 

Parlamentarni odnosi Srbije i Slovenije su odlični, čemu podstrek daju i odlični odnosi predsednika dva parlamenta, ocenjeno je u Beogradu u razgovoru članova Odbora za spoljne poslove i za evropske integracije Skupštine Srbije i Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Državnom zboru Slovenije, koju je predvodiio predsednik Grupe Predrag Baković.

Kako je saopšteno iz skupštine Srbije, predsednik Odbora Žarko Obradović ocenio je ukupne odnose Srbije i Slovenije kao dobre, a u kojima je jedina razlika pitanje Kosova i Metohije.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, on je podsetio da je do sada otvoreno 17 poglavlja, a privremeno zatvorena dva, i da Srbija ima administrativnih kapaciteta za više, ali je dodao da je najvažnije u pregovaračkom procesu Poglavlje 35, odnosno, dijalog Beograda i Prištine, i istakao da zemlje EU treba da podrže da dođe do kompromisnog rešenja prihvatiljivog za obe strane.

„Ušli smo u taj proces dobrovoljno, sa željom da se nađe rešenje radi boljeg života građana i želimo da se ne govori samo o potpisivanju Briselskog sporazuma, već o njegovom sprovođenju“, poručio je predsednik Obradović i dodao da EU kao garant Briselskog sporazuma nije mnogo uradila na njegovom sprovođenju u prethodnih šest godina.

Obradović je zahvalio slovenačkim kolegama na podršci putu Srbije ka EU, što ostaje spoljno-politički prioritet zemlje. On je naveo da Srbija želi dalje da razvija odnose sa Slovenijom, kako na političkom i ekonomskom planu, tako i u drugim oblastima.

Predrag Baković, predsednik PGP sa Srbijom u Državnom zboru Slovenije, složio se sa srpskim kolegama da je saradnja dveju država odlična i da toliko kontakata na nivou vlada i parlamenata Slovenija nema ni s jednom drugom državom i konstatovao da takve odnose treba nastaviti.

Izvor: Tanjug

Kategorije: Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.