Најновије

Бранко Ружић: Јединствени бирачки списак никада није био ажурнији Вести

Јединствени бирачки списак (ЈБС) никада није био ажурнији, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и истакао да је то постигнуто увезивањем матичних књига венчаних и умрлих са ЈБС-ом што је, како каже, олакшало и убрзало рад службеника на јединственом бирачком списку.

Ружић је нагласио да ни у ранијем периоду било каква неажурност или грешка у јединственом бирачком списку није утицала на регуларност исхода избора, иако се у јавности та евиденција често помиње у негативном контексту, у односу на тачност и ажурност података.

”Наша жеља и обавеза је да то демистификујемо и зато Министарство наставља активности на пољу јачања поверења грађана. Тежимо да се приближимо идеалу и да јединствени бирачки списак буде стопроцентно ажуран и тачан”, рекао је Ружић отварајући обуку за референте у ЈБС-у која је одржана у Клубу посланика.

Како је навео, циљ је да се достигне ниво који ће бити кредибилан и задовољавајући и да се у том процесу користи дигитализација не само као техничко-технолошки, већ и као друштвени процес.

Ружић је подсетио да је концепт вођења ЈБС-а, као јединствене електронске евиденције грађана Србије, који имају бирачко право, успостављен је 2012.године, а да је у претходном периоду јединствени бирачки списак повезан са матичном књигом умрлих и венчаних.

”То је омогућено јер се сада све матичне књиге воде централизовано у електронском облику – у Регистру матичних књига”, истакао је министар.

Говорећи о активностима министарства у циљу достизања што већег степена тачности и ажурности ЈБП-а, Ружић је указао да је, поред информација на сајту Министарства, успостављена и посебна страница на којој ће бити доступне све информације у вези са вођењем ЈБС-а.

Како је рекао, све активности које спроводи Влада Србије препознали су представници Канцеларије за демократске инситуције и људска права и Организација за европску безбедност и сарадњу који подржавају Србију на реформским процесима на путу придруживања ЕУ и увођењу нових стандарда.

”Наша сарадња резултирала је активном улогом нашег министарства у реализацији препорука ОЕБС-а у правцу јачања демократских капацитета и унапређења ЈБС-а. Наставићемо наше реформске активности и бити на располагању свим јединицама локалне самоуправе да пружимо правну или техничку подршку у области јединственог бирачког списка”, нагласио је Ружић.

Захвалио је референтима на одзиву на обуци чији је циљ додатна едукација службеника у ЈБС-у.

Извор и фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.