Најновије

Ђорђе Милићевић за ТВ Хепи: Опозиција кроз бојкот покушава да се амнестира од катастрофалног политичког резултата Вести

За “Добро јутро Србијо” говорио је потпредседник Народне скупштине и председник посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић. Говорећи о Округлом столу власти и опозиције он је изјавио да опозиција кроз бојкот покушава да се амнестира од катастрофалног политичког резултата који би остварили на наредним изборима.

„Ми као странка учествујемо у тим разговорима да би показали да смо спремни да разговарамо, да водимо дијалог, да дођемо до неког демократског решења, до неког договора, јер сматрамо да је то интерес свих нас.  Са друге стране, сам Округли сто посматрамо као размену мишљења, размену ставова, а не место где ћемо доносити одлуке, јер ми смо парламентарци, ми одлуке доносимо у парламенту.

Мислим да ови састанци почињу по мало да губе смисао, на једној страни – од нас као представника владајуће коалиције се очекује да прихватимо препоруке које даје невладин сектор, мислим ту на ЦРТУ, ЦЕСИД, Транспареност, Фонд за отворено друштво итд… они инсистирају на томе да ми прихватимо те препоруке, инсистирајући на томе да прихватимо све препоруке, они нам везују руке, а са друге стране они себи дижу цену, а са треће стране ви имате један део опозиције које све време најављује бојкот. Током јучерашњег дана су и донели одлуку о бојкоту.“ 

Да ли ће бојкот довести до пада излазности? 

„Пре неколико месеци имали смо громогласне најаве управо од тих који најављују бојкот са захтевом за расписивањем ванредних парламентарних избора. Одакле сад та дијаметрална промена, од захтева за расписивањем избора долазимо до бојкота?“, пита Милићевић.

Коментаришући захтеве опозиције Милићевић поручује…

„Ја мислим, да од самог почетка они ове разговоре схватају као шалу, као начин да заваравају јавност, од самог почетка нису заинтересовани за разговоре и све време покушавају себе да представе као жртву. Они имају тезу да је бојкот средство да дођу до циља, то је погрешно, то је неисправна теза, једини циљ им је бојкот, једино што их интересује је бојкот, јер то их амнестира од катастрофалног политичког резултат који би остварили на наредним изборима. 

Нису они овде заинтересовани ни за разговоре, нису заинтересовани ни за изборе, њих интересује само бојкот. Нису они овде заинтересовани ни за слободу медија, јер ако се вратимо у прошлост, знамо како је изгледала слобода медија када је о њима реч. О слободи медија говори неко ко је био председник државе и ко отворено каже на КЗН – угасићемо ту ТВ станицу, ево ја вам обећавам ми ћемо то угасити. 

Поновио бих да 2009. СПС није гласао за Закона о информисању, којим би се сви медији ставили у страначку функцију. Социјалисти су одбили да у томе учествују, нисмо гласали за тај закон, јер смо сматрали да је то озбиљан удар на професионално информисање.

Сви закони о којима ми данас говоримо, све оно о чему ми говоримо за Округлим столом, тиче се законодавне активности, законодавне власти. Целокупан тај сет закона је донет управо у периоду када је опозиција била власт, тада им ништа није сметало, тада нису постојали никакви захтеви, тада нису постојали никакви услови, тада су били фер и демократски избори, одједном, данас им све смета. Као да за неке политичке странке од данас почиње политички живот.

Постоје различити предлози опозиције, један од предлога, који за нас није прихватљив је да се забрани преношење партијских скупова на комерцијалним телевизијама националне фреквенције. Управо стратегију приватизације медија су урадили они када су били на власти. Захтевају да се А. Вучићу, И. Дачићу.. и осталим носиоцима јавних функција онемогући да током изборне кампање представљају своје резултате. На пример, ми очекујемо посету премијера Русије, може се десити да дође и кинески председник и ако је изборна кампања, да ли онда председник државе треба да каже – Изборна је кампања, ја не бих могао у овом тренутку да вас примим, или министар спољних послова не би требао да обавља свој посао? За разлику од њих ми не сматрамо да ако су избори и ако је изборна кампања, да у Србији треба све да стане, свако треба да ради свој посао, то је наша обавеза, одговорност  према грађанима. 

Шта очекује од новог Округлог стола власти и опозиције?

„Ми ћемо тежити да дођемо до конструктивних разговора, управо из тог разлога и учествујемо на Округлом столу, али нажалост, све ближе смо ономе што сам рекао на самом почетку, да све ово што се чини и ради губи смисао, јер када неко ко је организатор, попут господина Антонијевића, у медијима каже, да он може да прихвати став опозиције што не учествује и да је сада све на владајућој већини, извините није све на владајућој већини, то није коректно, јер са друге стране одговорност је на свима нама, јер су и позиција и опозиција део парламента.“, изјавио је Милићевић.

Извор: ТВ Хепи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.