Најновије

Продужење рока студентима који студирају по старом програму је нова шанса да окончају своје студије Посланичка група

Др Даница Буквић, народна посланица Социјалистичке партије Србије о Предлогу закона о изменама Закона о високом образовању

Савет студентима да што пре окончају своје студије, како би имали употребљива знања која ће моћи да користе и која ће им омогућити да се запосле.

Поштовани министре са сарадником, поштоване колегинице и колеге народни посланици, данас разматрамо измене и допуне Закона о високом образовању, који се односе на продужење рока за завршетак студија студентима „предболоњцима“, односно студентима који су уписали студије пре 10. септембра 2005. године. Дакле, по старом програму. Да подсетим да је болоњски модел високог образовања уведен те школске 2005/2006 године.

Циљ овог образовног система је да се скрати време студирања и повећа пролазност са једне године студија у наредну, увођење на сваком предмету предиспитних обавеза које дајете у току године и тако завршавате обавезе везане за један предмет и остварујете ЕСПБ кредит. Смањен је број студената у групама, повећан је број колоквијума, тестова и домаћих задатака и све то тера студенте да уче у континуитету.

Стари модел образовања је до данас паралелно функционисао, јер је нека процена да још око пет хиљада студената још увек студира по старом моделу.

Наравно да није једноставно ни за факултете, нити за студенте који су своје факултете уписали пре 15 до 20 година. Напротив, компликовано је, и због промена у студијским програмима, недостатку ученика, пролонгирању рокова. Али, ево, Влада Републике Србије, уважавајући све разлоге, као што су програмске разлике, додатни диференцијални испити, могуће враћање на неку нижу студијску годину, немогућност активности учествовања у настави, потенцијално велики трошкови административне обраде трансфера и друго.  Влада је пружила још једну шансу студентима по старом програму, а верујем да ће студенти овога пута искористити ову шансу да своје студије окончају.

Искрено, као лекар и као научни радник, из искуства знам да многа знања застаревају. Наука је флуидна. Велике се промене дешавају, и на пољу образовања, и на пољу научно-истраживачког рада, тако да је добро да студенти основних студија, а посебно магистранти и докторанти, по старом програму окончају што пре студије, како би знања која стичу по старом програму могли да примене, односно како то њихово истраживање не би изгубило смисао и значење.

Пример за то јесу свакако студије медицине. Верујем да ће мојим колегама који студирају по старом програму бити теже да се баве медицином, јер су се у области медицине десиле многе научне промене, достигнућа, нови оперативни модели и зато апелујем на све студенте да што пре окончају своје студије, да би имали употребљива знања која ће моћи да користе и која ће им омогућити да се запосле.

За спровођење овог закона у наредне две године и факултетима ће бити потребна и средства и научни ресурси. Познато је из ранијих година, у којима смо такође померали и продужавали рокове, да постоје проблеми у организовању испита, који више не постоје, професора који више не испитују те предмете, као и додатне испите које студенти морају да полажу јер имамо разлику у испитима.

Такође је значајно, као што смо чули, да се продужава и рок за студенте који студирају по болоњском систему.

Због свих ових разлога и аргумената који су изнети и који су на страни студената, али и на страни факултета, поздрављам напор Владе да још једном продужи рок и омогући студентима да по старом програму окончају ове студије.

Из свих ових разлога, посланичка група СПС ће у дану за гласање подржати овај закон.

Категорије: Посланичка група