Најновије

Још једна прилика за завршетак студија Посланичка група

Милетић Михајловић, народна посланик Социјалистичке партије Србије о Предлогу закона о о изменама и допунама Закона о високом образовању.

Продужење рока за још две школске године треба сви студенти да искористе, јер на крају све што се започне мора и да се заврши, све што има почетак треба да има и свој крај, а не у недоглед да се иде.

Поштовани председавајући, поштовани министре са сарадницима, поштоване колеге народни посланици, данас на дневном реду имамо закон о изменама и допунама Закона о високом образовању којим се предлаже још једно продужење рока за завршетак студија студентима који су факултете уписали пре 10. септембра 2005. године, дакле, пре увођења Болоњског модела студија.

У Закону о високом образовању, донетом 2017. године, врше се следеће измене, треба то поновити више пута да би се знало о чему овде причамо и како би јавност била до краја упозната, студентима уписаним на основне студије и на студије на вишим школама до 10. септембра 2005. године добијају још једну прилику да доврше студије до школске 2020/21. године, а студенти уписани на интегрисане студије из поља медицинских наука до краја школске 2021/22. године; студенти уписани на магистарске студије до 10. септембра 2005. године те студије по започетом плану и програму по условима и правилима студија треба да заврше најкасније до краја школске 2020/21. године; кандидати који су пријавили докторску дисертацију до 10. септембра 2005. године, односно студенти који су уписали докторске студије по прописима који су важили до тог датума могу да стекну научни назив доктора, односно да заврше докторске студије по започетом плану и програму у условима и правилима студија најкасније до краја школске 2020/21. године.

Овај предлог закона заправо је још једна прилика коју Влада Републике Србије, односно Министарство просвете, а наравно, након гласања, и Народна скупштина ако то буде тако, даје овим категоријама студената шансу да заврше своје студије и постану академски грађани. Из овог геста Владе, која је предлагач, види се жеља да се стварно свима пружи још једна прилика.

Свесни смо сви да ово продужење рока, које је на неки начин постало уобичајено пред почетак нове школске године на универзитету, представља својеврстан проблем са више страна, како студентима, тако и факултетима. Ово је веома сложено питање и заиста, ако би се дубље ушло у анализу ове теме и овог проблема, може се видети да има много разлога и за и против продужења ових рокова.

Јасно је да је било много проблема у претходних 14 година, јер је универзитетско образовање доживело много промена, развило се доста нових студијских програма који су значили увођење нових предмета, затим укидање или цепање старих. Током година многи професори сада, који су предавали предмете по старом програму, више нису на универзитету и тако испити нису могли бити заказивани у сваком испитном року и још много тога се испоставља као проблем који условљава све ово да се иде даље у продужавање ових рокова из године у годину.

Ово све оспорава студије студената по старом програму који су се у међувремену, вероватно, односно један добар број се запослио са средњим образовањем, неки су формирали породице, неки су се одселили из градова у којима су студирали, многи су нажалост одустали од даљих студија. Разумемо све ове потешкоће и зато подржавамо ипак напор Владе да пружи још једну прилику овим студентима, напор Владе који је дат кроз Предлог закона. Продужење рока за још две школске године треба сви студенти да искористе, јер на крају све што се започне мора и да се заврши, све што има почетак треба да има и свој крај, а не у недоглед да се иде. У противном, ако иде у недоглед, онда би целу ову ситуацију могли да препознамо у шали или у вицу који кружи кроз народ, а то је да студент који је студирао 15, 20 година коначно реши да напусти студије, а отац га пита да ли је добро размислио што напушта студије, студент каже – да, да, свакако сам добро размислио и напустићу студије, а отац му каже – добро, богами, ја и ђед нећемо напустити.

Дакле, и сами студенти треба да учине сваки напор да заврше студије и постану академски грађани. Овде јесте важно да Влада, односно министарство, пре свега, факултети омогуће завршетак студија, али је исто тако важно да и студенти буду мотивисани за завршетак својих студија. Наравно, кроз ово се види тај проблем да нису у истој ситуацији студенти који студирају моделом болоње и стари студенти и да ту треба учинити напор до стране министарства да и они добију одређену прилику када истекну сви рокови.

Влада Републике Србије је 2012. године усвојила Стратегију образовања, хајде и на то да подсетимо, којом је планирано повећање процента високо образованих у Србији, тако да се продужавањем рока омогућује да се тај број повећа. Дакле, у сваком случају, у овом смислу и због ових разлога, иако је дилема много, да ли треба или не, ипак СПС се опредељује да подржи ове измене и да се рокови продуже за студенте који су уписали по старом програму.

Категорије: Посланичка група