Ivica Dačić razgovarao sa Zahirom Taninom Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas specijalnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefa UNMIK-A Zahira Tanina, u sklopu njegove redovne posete Beogradu, uoči naredne sednice Saveta bezbednosti UN-a o radu UNMIK-a koja će biti održana u oktobru.

Ministar Dačić je ukazao na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja UNMIK-a kako bi se stvorili uslovi za normalan i dostojanstven život Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji, u skladu sa rezolucijom SB UN 1244.
Istakao je i važnost kontinuiranog razmatranja pitanja KiM na sednicama Saveta bezbednosti UN-a, imajući u vidu složenu političku i bezbednosnu situaciju u Pokrajini.

Razgovarano je o aktuelnoj osetljivoj situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza koje je prištinska strana preduzela u prethodnom periodu, a koji su protivni duhu dijaloga i dodatno povećavaju napetosti.

Ocenjeno je da će predstojeća sednica Saveta bezbednosti UN-a biti prilika za razmatranje svih aktuelnih problema na Kosovu i Metohiji, kao i načina na koji UNMIK i druga međunarodna prisustva na KiM mogu da doprinesu stabilizaciji prilika.

Šef srpske diplomatije je izrazio posebnu zahvalnost sagovorniku na do sada uloženim naporima u realizaciji mandata UNMIK-a, uz očekivanje da će Misija i u narednom periodu nastaviti da deluje u punom kapacitetu, u skladu sa rezolucijom SB UN 1244.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.