Најновије

Ивица Дачић разговарао са Захиром Танином Вести

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас специјалног представника генералног секретара Уједињених нaција и шефа УНМИК-A Захира Танина, у склопу његове редовне посете Београду, уочи наредне седнице Савета безбедности УН-a о раду УНМИК-a која ће бити одржана у октобру.

Министар Дачић је указао на значај даљег несмањеног присуства и деловања УНМИК-a како би се створили услови за нормалан и достојанствен живот Срба и припадника других неалбанских заједница на Косову и Метохији, у складу са резолуцијом СБ УН 1244.
Истакао је и важност континуираног разматрања питања КиМ на седницама Савета безбедности УН-a, имајући у виду сложену политичку и безбедносну ситуацију у Покрајини.

Разговарано је о актуелној осетљивој ситуацији на Косову и Метохији, посебно у контексту низа провокативних и једностраних потеза које је приштинска страна предузела у претходном периоду, а који су противни духу дијалога и додатно повећавају напетости.

Оцењено је да ће предстојећа седница Савета безбедности УН-a бити прилика за разматрање свих актуелних проблема на Косову и Метохији, као и начина на који УНМИК и друга међународна присуства на КиМ могу да допринесу стабилизацији прилика.

Шеф српске дипломатије је изразио посебну захвалност саговорнику на до сада уложеним напорима у реализацији мандата УНМИК-a, уз очекивање да ће Мисија и у наредном периоду наставити да делује у пуном капацитету, у складу са резолуцијом СБ УН 1244.

Извор: МСП