Најновије

Антић: Почетак рада највећег ветропарка у Србији до сада Вести

У Ковачици је свечано отворен ветропарк са инсталираних 38 ветрогенератора укупне снаге 104,5 MW, до сада највећа оперативна ветроелектрана ове врсте у Србији, који је инвестиција израелске компаније Енлигхт.  Ветропарк Ковачица годишње ће производити 300 GWh, што је готово један проценат укупне производње струје у Србији.

Инвестиција је вредна 189 милиона евра а поред електричне енергије за 68000 домаћинстава биће 250.000 тона годишње мање угљендиоксида у животној средини, док је за потребе овог постројења изграђено и реконструисано више од 40 км путева.

Министар рударства и енергетике Александар Антић истакао је да се ради о  значајном пројекту за Србију која крупним корацима граби ка технолошком развоју а овај је пројекат важан на том путу.

  • Један од кључних циљева је поправљање нашег енергетског микса а обновљиви извори енергије томе значајано доприносе”, рекао је Антић и додао да су протеклих година учињени значајни кораци како би Србија постала место које привлачи инвеститоре, и има обједињен систем за развој пројеката из области обновљивих извора енергије.

Он је констатовао да су резултати посебно видљиви у јужном Банату, јер је ту доказ да су наши снови постали наша реалност. 

  • Данас убирамо плодове онога што смо радили више година, заокружујемо цифру од 400 MW инсталисаних капацитета из енергије ветра, то је велики успех за Србију у кратком периоду”, рекао је Антић и захвалио се компанији Енлигхт која је препознала Србију као добру земљу за инвестиције.

Ветроелектрана Ковачица је, до сада, највећи пројекат на мрежи са употребном дозволом након електрана Пирот и Костолац 2, које су изграђене 1990  и 1991. године, подсетио је Антић и додао да има велики значај јер ће производити годишње нешто више од 300 GWh електричне енергије, што је нешто мање од 1 процента укупне производње у Србији.

Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам истакла је да је Ковачица прва и најзначајнија израелска инвестиција у сектор енергетике у Србији и додала да се на овај начин доприноси цијевима зелене енергије Србије и квалитета живота грађана. “јер од последица загађена страда више људи него у саобраћају.”

  • Смањење зависности од увозних горива доприноси енергетској независности сваке државе, за Изреал то је од кључног значаја, пошто није на мрежама као енергетско острво”, рекла је Фишер Кам и додала да амбасада стално улаже напоре да се инвестиције ове земље у Србији диверсификују.

Она је изразила наду да ће успех компаније Enlight привући више инвестиција чисте технологије из Израела, заједно са даљим ширењем Enlight-a на овим просторима”, казала је Фишер Кам и додала да ће то довести до обједињавања потенцијала српске привреде и израелске технологије.

Представнк компаније Enlight Jair Serousi нагласио је да се ради о компанији која је у последње три године најбоља инвестиција на израелској берзи, и која послује на 10 тржишта у Европи.

  • Пројекат је био комплексан јер је мултинационалан, али на крају сви добри пројекти се заснивају на доброј сарадњи људи који у њима учествују”, нагласио је и додао да је поносан што ће Ковачица обезбедити електричну енергију за 68000 домаћинстава.

Извор: Министарство рударства и енергетике