Постоји ли могућност да се апарати сензори за мерење шећера у крви уврсте на позитивну листу Агенције за лекове? Посланичка група

ДАНИЈЕЛА СТОЈАДИНОВИЋ, народни посланик социјалистичке партије србије поставила је посланичко питање  министру здравља.

Дијабетес типа 1 захтева свакодневну и континуирану контролу која се у кућним условима врши више пута помоћу тестова који захтевају да се у току дана спроводи више убода више пута, то је велико оптерећење нарочито за децу.

Поштовани председавајући, поштоване колеге народни посланици, користећи право из члана 287. Пословника, данас бих поставила питање министру здравља, господину Лончару.

Чињеница је да Влада и министарство настоје да побољшају услове лечења на сва три нивоа, да се улажу средства за изградњу, адаптацију и завршетак клиничких центара у Београду и Нишу, да се више општих болница и домова здравља реконструише, што треба да побољша опште услове за лечење наших пацијената. Поздрављам све ово, као и напоре да се повећају плате здравственим радницима, лекарима, медицинском особљу, немедицинском особљу, како би Србија у дужем периоду могла да обезбеди довољно медицинског кадра који жели да остане и ради у Србији.

Питање које желим да поставим овог пута се односи на дијабетичаре, а посебно на децу која болују од дијабетеса типа 1, дакле на инсулину су. Наиме, због природе болести дијабетес типа 1 захтева свакодневну и континуирану контролу која се у кућним условима врши више пута помоћу тестова који захтевају да се у току дана спроводи више убода више пута и то је велико оптерећење нарочито за децу. Постоји много безболнији начин за мерење нивоа шећера у крви, а то су апарати сензори, који без убода, односно било каквог узимања крви могу одредити тај дневни ниво шећера. У европском земљама, као и у неким земљама у нашем окружењу, ови сензори су уврштени на позитивну листу и трошкове набавке ових сензора покривају њихови фондови здравственог осигурања.

С тим у вези, желим да питам министра здравља има ли могућности да се ови сензори региструју у нашој Агенцији за лекове, односно да Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање ове сензоре уврсти на позитивну листу и на тај начин олакша дијабетичарима типа 1 свакодневну контролу нивоа шећера у крви, без толико убода?  Ово је посебно важно за децу дијабетичаре, којих је у нашој земљи све више.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.