Trivan sa ambasadorom Republike Slovenije Iztokom Jarcom Vesti

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je sa ambasadorom Republike Slovenije u Republici Srbiji Iztokom Jarcom, o saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

Ministar Trivan je rekao da su dobri bilateralni odnosi dve zemlje odlična osnova za saradnju u zaštiti živone sredine. On je naveo da Srbija ima intenzivnu bilateralnu  saradnju u zaštiti životne sredine sa svim zemljama regiona i da je dobro da se i sa Slovenijom podigne, konkretizuje i praktično ostvari saradnja u ovoj oblasti. „Komparativna prednost regiona je ekologija, a Skupština UN za životnu sredinu, gde je Srbija jedna od  podpredsednika narednog zasedanja (UNEA-5), je format u kome ovaj region može da doprinese i učini pomake i da doprinos globalnoj borbi sa klimatskim promenama za zdravu životnu sredinu. Pošumljavanje autohtonim vrstama i zelena ekomija su regionalno i planetarno važne inicijative u planiranju velikih strategija koje sada  pravimo u pripremi narednog zasedanja najvišeg svetskog tela za životnu sredinu, UNEA-5.“ ukazao je ministar.

Trivan je kazao da je Ministarstvo otvoreno za saradnju, za konkretne i praktične oblike, od memoranduma o saradnji, investicionih  ulaganja do razmene znanja i stručnjaka. Iskustava Slovenije stečena prilikom pridruživanja EU su nam dragocena za poglavlje 27 koje je jedno od najzahtevnijih  u procesu evrointegracija. Naveo je da su prioriteti rešavanje problema otpadnih voda i komunalnog otpada i izgradnja 359 postrojenja za preradu otpadnih voda sa linijama mulja, gde se obim potrebnog investiranja kreće od par do nekoliko desetina miliona evra, u koji mogu da se uključe i slovenačke kompanije.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.