Горан Триван: Еколошко друштво за будућност Србије Вести

Министар заштите животне средине Горан Триван учествовао је  у Пионирском граду у централној манифестацији обележавања Светског дана чишћења у Србији, и том приликом рекао да је Србија на добром путу да успостави целовити систем управљања чврстим отпадом, без којег нема чисте Србије.

У Србији се још увек раздваја између пет и седам посто отпада, што је далеко од постављених циљева, а досадашње активности и бројне акције уклањања дивљих депонија које се налазе широм Србије нису дале трајне резултате, јер до сада није успостављен организован систем сакупљања, раздвајања и прераде отпада, објаснио је Триван. Србија ће до краја године представити стратегију за управљање отпадом, најавио је министар и нагласио да ће бити изабран један од система који ће ефикасно прикупљати сав рециклажни отпад, пре свега рециклабилну амбалажу, што ће донети ново, умивено лице Србији.

Упркос до сада постигнутим помацима и промени у свести јавности која све више схвата значај здраве животне средине, предуслов да систем управљања отпадом заживи је изградња 27 регионалних рециклажних центара, указао је Триван. Више од половине регионалних рециклажних центара је у некој фази реализације, истакао је, али појединим локалним самоуправама још увек недостају капацитети за улагања и израду пројектно-техничке документације која је предуслов оваквих вишегодишњих инфраструктурних подухвата. Министарство је у протекле две године пружало стручну помоћ и дало средства локалним самоуправама за санацију несанитарних депонија и за израду пројектно-техничке документације као основе за изградњу санитарних депонија и регионалних рециклажних центара, и наставиће да пружа подршку како би следећа година била прекретница у овој области, истакао је.

Србија ће бити чиста ако се свако од нас савесно и ангажовано односи према нашој животној средини, што је уједно залог за нашу садашњост и будућност наше деце и услов опстанка Планете. Стање животне средине зависи од нас самих, и као таква део је опште културе коју би требало да негујемо. Када постанемо културнији, имаћемо и здравију животну средину, закључио је Горан Триван.

Министарство заштите животне средине подржава кампање као што је “Треш изазов Србија” коју је Екостар Пак реализовао на преко 40 локација у Србији у сарадњи са бројним организацијама и са преко 3.000 волонтера, и у оквиру пројекта “Не прљај, немаш изговор” СББ фонадације, јер имају веома значајну, у пословима заштите животне средине незаменљиву улогу у стварању одговорнијег, еколошки свеснијег и хуманијег друштва.

Извор: Министарство заштите животне средине