Goran Trivan: Ekološko društvo za budućnost Srbije Vesti

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je  u Pionirskom gradu u centralnoj manifestaciji obeležavanja Svetskog dana čišćenja u Srbiji, i tom prilikom rekao da je Srbija na dobrom putu da uspostavi celoviti sistem upravljanja čvrstim otpadom, bez kojeg nema čiste Srbije.

U Srbiji se još uvek razdvaja između pet i sedam posto otpada, što je daleko od postavljenih ciljeva, a dosadašnje aktivnosti i brojne akcije uklanjanja divljih deponija koje se nalaze širom Srbije nisu dale trajne rezultate, jer do sada nije uspostavljen organizovan sistem sakupljanja, razdvajanja i prerade otpada, objasnio je Trivan. Srbija će do kraja godine predstaviti strategiju za upravljanje otpadom, najavio je ministar i naglasio da će biti izabran jedan od sistema koji će efikasno prikupljati sav reciklažni otpad, pre svega reciklabilnu ambalažu, što će doneti novo, umiveno lice Srbiji.

Uprkos do sada postignutim pomacima i promeni u svesti javnosti koja sve više shvata značaj zdrave životne sredine, preduslov da sistem upravljanja otpadom zaživi je izgradnja 27 regionalnih reciklažnih centara, ukazao je Trivan. Više od polovine regionalnih reciklažnih centara je u nekoj fazi realizacije, istakao je, ali pojedinim lokalnim samoupravama još uvek nedostaju kapaciteti za ulaganja i izradu projektno-tehničke dokumentacije koja je preduslov ovakvih višegodišnjih infrastrukturnih poduhvata. Ministarstvo je u protekle dve godine pružalo stručnu pomoć i dalo sredstva lokalnim samoupravama za sanaciju nesanitarnih deponija i za izradu projektno-tehničke dokumentacije kao osnove za izgradnju sanitarnih deponija i regionalnih reciklažnih centara, i nastaviće da pruža podršku kako bi sledeća godina bila prekretnica u ovoj oblasti, istakao je.

Srbija će biti čista ako se svako od nas savesno i angažovano odnosi prema našoj životnoj sredini, što je ujedno zalog za našu sadašnjost i budućnost naše dece i uslov opstanka Planete. Stanje životne sredine zavisi od nas samih, i kao takva deo je opšte kulture koju bi trebalo da negujemo. Kada postanemo kulturniji, imaćemo i zdraviju životnu sredinu, zaključio je Goran Trivan.

Ministarstvo zaštite životne sredine podržava kampanje kao što je “Treš izazov Srbija” koju je Ekostar Pak realizovao na preko 40 lokacija u Srbiji u saradnji sa brojnim organizacijama i sa preko 3.000 volontera, i u okviru projekta “Ne prljaj, nemaš izgovor” SBB fonadacije, jer imaju veoma značajnu, u poslovima zaštite životne sredine nezamenljivu ulogu u stvaranju odgovornijeg, ekološki svesnijeg i humanijeg društva.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.