Интервју Стефане Миладиновић за лист Данас: Када улазите у скупштинску салу ви морате ући припремљени Интервју

Влада има обавезу да одговори посланицима. Дужна је да одговори на посланичко питање у року од осам дана или да обавести парламент да ће у року од 30 дана одговорити. Немају они права да бирају хоће ли или неће.
„Постављање питања је добро јер можемо да актуелизујемо неко питање, не мора да оно буде популистичко, може се тицати мале групе људи. Ми се трудимо да сваки уторак и четвртак имамо посланичко питање“.

Овако је институт посланичког питања појаснила народна посланица у Скупштини Србије Стефана Миладиновић док је, у разговору за портал Данаса, причала о раду на терену њеног посланичког клуба.

„Организујемо посете посланика градовима и општинама. То није пракса од јуче, али смо сада те активности интензивирали. Били смо у Ваљеву, три сата су грађани постављали питања. Тако нам указују на проблеме, ми их саслушамо, а потом и кроз институт посланичког питања актуелизујемо неки проблем. Требало би да се у наредних недељу дана организује посета Чачку“, најавила је Миладиновић.
Тог уторка, 17. септембра, њене скупштинске обавезе отпочеле су у девет сати. Активности у парламенту, испричала нам је, обично започиње састанком посланичке групе.

„Данас смо имали консултације о закону који је на дневном реду, пошто је почела нова седница. Расправљамо о закону који је важан за младе, Закону о високом образовању, којим продужавамо рок за старе студенте“, рекла је за наш портал Миладиновић.

У склопу тог састанка, додала је, консултовали су се и о законима који су ушли у процедуру, с обзиром да је дан раније упућен и Закон о буџету, уз оцену да су ти састанци садржајни и конструктивни.
Потом су посланици сишли у салу, те је започела нова седница. И док смо седели у библиотеци, где смо и обавили разговор, наша саговорница је бацила поглед на ТВ пренос из сале и оценила „колеге су говориле, мислим да су сви завршили. Сада је пауза“.
„Требало би да се, као неко ко уређује Фејсбук и Инстаграм страницу посланичке групе СПС-а, потрудим да у што краћем року, након нашег разговора, поставим видео материјал, односно поруке које смо данас послали“, истакла је она.

Као неко ко се бави друштвеним мрежама похвалила је нашу рубрику „Дан са послаником“. „Веома је афирмативна. Наша институција је отворена за јавност, али многи то не знају, и ту сте ви да Скупштину приближите вашим читаоцима“.

Касније тог дана требало је да, као председник Посланичке групе пријатељства, утврди састав делегације која ће ускоро бити у узвратној посети Краљевини Мароко, али и да се бави припремама редовног јесењег заседања Парламентарне скупштине ОЕБС-а.

У политику је ушла са непуних 19 година, учлањењем у СПС. Открила нам је да је та странка била, за њу, природан избор јер је васпитавана у левичарском духу. Тренутно је у трећем посланичком мандату.
„За мене бити народни посланик значи остварење једног дечијег сна. Кад сам била мала то ми је било занимљиво, обожавала сам да гледам скупштинске расправе“, присетила се наша овонедељна саговорница у „Дану са послаником“.

У Скупштини, активна је у области саобраћаја, али и питањима безбедности. То је и логично с обзиром да је радила у Агенцији за безбедност саобраћаја где јој радно место већ седму годину заредом мирује. Ипак, труди се да о сваком предлогу закона ишчита што више материјала.

„Када улазите у скупштинску салу ви морате ући припремљени. Ви морате нешто да прочитате. Не можете да причате о документу који нисте прочитали, чији садржај не знате, о коме немате став“, прецизирала је она.

При осврту на претходне мандате, сматра да сада много брже чита, али, мишљења је, није свако експерт за све области.
Ми се у посланичкој групи поделимо, зна се ко коју област покрива. Ако зафали некад, консултација није нешто што немате. Можете да изаберете нешто што вама највише лежи. Уме да буде напорно, али је и занимљиво. Оно што је лепота овог посла јесте што ви кроз рад загребете готово све области друштвеног живота. Ако желите“.

Објаснила нам је и како се посланици опредељују за области рада. „Када се конституише парламент ми добијемо упитник. На основу знања и интересовања ви се опредељујете у којим одборима желите да будете члан“.
Према њеним речима, али и искуству јер је тренутно члан четири одбора, седнице тих тела су док није било преноса уживо биле конструктивније.

„Ту се заиста прича о природи закона. Када се јавите за реч ви говорите стручно. Е, то се променило оног момента када је почео лајв стриминг. Онда је почело да се политизује све“, нагласила је посланица СПС-а.
Значајна је и контролна функција одбора, напоменула је, јер у сваком моменту можете, читајући извештај, упитати министарство шта је урађено или зашто нешто није предузето.

Након посла у Скупштини, рекла нам је претходног уторка, упутиће се на седницу општинског одбора на Чукарици.

„Данас цео дан посао. Након тога надам се да ћу имати времена да са другарима из странке попијем пиће у оближњем локалу. То је за данас“, казала нам је она и додала да није лако све уклопити, „ово се може третирати као full time job„.

Извор: Данас

Фото: Данас