Најновије

Интервју Ђорђа Милићевића за ”Ало”: Бојкот избора је за очајнике Вести

Када преживи човек који има само десет посто шанси за живот, онда је спреман на све изазове, поручио је у интервјуу за „Ало!“ Ђорђе Милићевић, шеф посланичке групе СПС-а у парламенту, говорећи о саобраћајној несрећи коју је прошлог новембра доживео и о томе да се још увек опоравља од њених последица.
– Опоравак ће још дуго трајати. Повреде су биле таквог типа да мора тако. Трудим се да то што пре оставим иза себе и да се сваким даном осећам све боље. Посао и циљеви које сам себи поставио су оно што ме држи све ово време.

Чим сте смогли снаге да радите, ви сте се вратили на посао, у Скупштину Србије. Како са те стране гледате на оне који бојкотују парламент?

– Крајње неодговорно и неозбиљно. Ако ја, који у овом тренутку функционишем са пола стомака, могу да седим, председавам, учествујем активно у дискусијама, онда они бар могу да седе у скупштинским клупама.

Колеге које су у тренутку вашег повратка биле у сали дочекале су вас аплаузом.

– Седам месеци сам био одсутан. Првих тридесет дана после несреће био сам у ситуацији да сам свестан свега, али нисам знао да ли постоји сутра. После таквог периода радујете се сваком дану. Када сам ушао у салу и чуо аплауз, тај тренутак је био јако емотиван. Мало људи је знало да долазим. Морам признати да ми лекари и данас бране да радим оволико колико радим. Све ово ми је показало колико је јака моја жеља за животом. Тај 2. новембар славићу као други рођендан, дар од бога да добијем нову шансу да надокнадим оно што је пропуштено и исправим оно што је било погрешно у претходном периоду. Има у свему томе и нешто добро, а то је да сам храбрији, одлучнији и спремнији да се суочим са изазовима.

Када причамо о изазовима, посланик СНС-а Драган Шормаз казао је да је време да СПС стекне опозиционо искуство. Да ли је то време дошло?

– Нас позиција опозиције није уплашила, а позиција власти није покварила. Господин Шормаз није неко ко може да се похвали тиме да може да одлучује да ли ће СПС у будућности бити део Владе или неће. Заиста је трагикомично да Шормаз коментарише резултате рада министра спољних послова Ивице Дачића. Претпостављам да он сматра да има епохалну улогу на политичкој сцени и да мисли да је ово што он ради много важније од оног што раде Александар Вучић и Дачић.

Шормаз није једини који је критиковао СПС, шеф посланичке групе напредњака Александар Мартиновић је пре одређеног времена рекао да посланици СПС-а седе по кафићима и не долазе на седнице.

– Мартиновића посматрам као свог пријатеља и као шефа посланичке групе са којим имам одличну сарадњу. Посланици СПС-а раде одговорно, озбиљно и посвећено свој посао. Када говоримо о доласку и недоласку на седнице, можемо то једноставно да решимо, ако не долазите на седнице и не учествујете у гласању, то мора да се одрази на вашу плату.

Лидер СПС-а Ивица Дачић је најавио смене у партији и анализу рада свих функционера. Плашите ли се смене?

– Немам никакав страх, спреман сам да положим рачуне за обавезу коју сам преузео, а то је вођење посланичког клуба СПС-а у Скупштини Србије и председавање седницама. Подржавам Дачићев став, он одлучује о променама.

Да ли је СПС на наредне изборе изаћи самостално или у коалицији са Јединственом Србијом, на чијем је челу Драган Марковић Палма?

– СПС има једну од најпостојанијих коалиција на политичкој сцени. Мој лични став је да тим који постиже резултате не треба мењати, али одлуку о предизборној коалицији донеће Дачић и Палма.

Један део опозиције окупљен око Савеза за Србију најавио је бојкот избора, како то коментаришете?

– Бојкот избора је потез очајника. Пре само неколико месеци имали смо громогласан став опозиције за расписивање ванредних парламентарних избора. Када су схватили да не могу да пређу цензус, одлучили су се за бојкот избора. Учествовао сам у разговорима власти и опозиције на Факултету политичких наука и мислим да је опозиција ове разговоре схватила као шалу и прилику да заварава јавност јер је од почетка било јасно да их разговори нису интересовали, већ су покушавали да од себе направе жртву. Уверен сам да Србија неће прихватити овакве губитничке трикове. Тај део опозиције ни у ближој ни у даљој будућности не да неће моћи да представља алтернативу владајућој коалицији већ неће моћи политички да преживи наредни изборни циклус.

СПС још није добио потпредседнике, а медији су оптужили Дачића да влада сам странком. Када ће СПС добити потпредседнике?

– На наредној седници Главног одбора наставићемо с процесом конституисања странке и ту не видим никакав пропуст. За нас је у овом тренутку знатно важније оно што раде Вучић и Дачић на јачању угледа и имиџа Србије, то је важније од партијских интереса.

Прича се да ћете ви бити нови потпредседник СПС-а – како то коментаришете?

– Председник СПС-а има потпуно право и легитимитет да предложи свој тим и ја сам убеђен да ће и наредна седница Главног одбора наше странке бити симбол снаге и јединства. Верујем у циљеве, идеје и визију Ивице Дачића.

 

Извор и фото: Ало

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.