Intervju Đorđa Milićevića za “Alo“: Bojkot izbora je za očajnike Vesti

Kada preživi čovek koji ima samo deset posto šansi za život, onda je spreman na sve izazove, poručio je u intervjuu za „Alo!“ Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe SPS-a u parlamentu, govoreći o saobraćajnoj nesreći koju je prošlog novembra doživeo i o tome da se još uvek oporavlja od njenih posledica.
– Oporavak će još dugo trajati. Povrede su bile takvog tipa da mora tako. Trudim se da to što pre ostavim iza sebe i da se svakim danom osećam sve bolje. Posao i ciljevi koje sam sebi postavio su ono što me drži sve ovo vreme.

Čim ste smogli snage da radite, vi ste se vratili na posao, u Skupštinu Srbije. Kako sa te strane gledate na one koji bojkotuju parlament?

– Krajnje neodgovorno i neozbiljno. Ako ja, koji u ovom trenutku funkcionišem sa pola stomaka, mogu da sedim, predsedavam, učestvujem aktivno u diskusijama, onda oni bar mogu da sede u skupštinskim klupama.

Kolege koje su u trenutku vašeg povratka bile u sali dočekale su vas aplauzom.

– Sedam meseci sam bio odsutan. Prvih trideset dana posle nesreće bio sam u situaciji da sam svestan svega, ali nisam znao da li postoji sutra. Posle takvog perioda radujete se svakom danu. Kada sam ušao u salu i čuo aplauz, taj trenutak je bio jako emotivan. Malo ljudi je znalo da dolazim. Moram priznati da mi lekari i danas brane da radim ovoliko koliko radim. Sve ovo mi je pokazalo koliko je jaka moja želja za životom. Taj 2. novembar slaviću kao drugi rođendan, dar od boga da dobijem novu šansu da nadoknadim ono što je propušteno i ispravim ono što je bilo pogrešno u prethodnom periodu. Ima u svemu tome i nešto dobro, a to je da sam hrabriji, odlučniji i spremniji da se suočim sa izazovima.

Kada pričamo o izazovima, poslanik SNS-a Dragan Šormaz kazao je da je vreme da SPS stekne opoziciono iskustvo. Da li je to vreme došlo?

– Nas pozicija opozicije nije uplašila, a pozicija vlasti nije pokvarila. Gospodin Šormaz nije neko ko može da se pohvali time da može da odlučuje da li će SPS u budućnosti biti deo Vlade ili neće. Zaista je tragikomično da Šormaz komentariše rezultate rada ministra spoljnih poslova Ivice Dačića. Pretpostavljam da on smatra da ima epohalnu ulogu na političkoj sceni i da misli da je ovo što on radi mnogo važnije od onog što rade Aleksandar Vučić i Dačić.

Šormaz nije jedini koji je kritikovao SPS, šef poslaničke grupe naprednjaka Aleksandar Martinović je pre određenog vremena rekao da poslanici SPS-a sede po kafićima i ne dolaze na sednice.

– Martinovića posmatram kao svog prijatelja i kao šefa poslaničke grupe sa kojim imam odličnu saradnju. Poslanici SPS-a rade odgovorno, ozbiljno i posvećeno svoj posao. Kada govorimo o dolasku i nedolasku na sednice, možemo to jednostavno da rešimo, ako ne dolazite na sednice i ne učestvujete u glasanju, to mora da se odrazi na vašu platu.

Lider SPS-a Ivica Dačić je najavio smene u partiji i analizu rada svih funkcionera. Plašite li se smene?

– Nemam nikakav strah, spreman sam da položim račune za obavezu koju sam preuzeo, a to je vođenje poslaničkog kluba SPS-a u Skupštini Srbije i predsedavanje sednicama. Podržavam Dačićev stav, on odlučuje o promenama.

Da li je SPS na naredne izbore izaći samostalno ili u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom, na čijem je čelu Dragan Marković Palma?

– SPS ima jednu od najpostojanijih koalicija na političkoj sceni. Moj lični stav je da tim koji postiže rezultate ne treba menjati, ali odluku o predizbornoj koaliciji doneće Dačić i Palma.

Jedan deo opozicije okupljen oko Saveza za Srbiju najavio je bojkot izbora, kako to komentarišete?

– Bojkot izbora je potez očajnika. Pre samo nekoliko meseci imali smo gromoglasan stav opozicije za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Kada su shvatili da ne mogu da pređu cenzus, odlučili su se za bojkot izbora. Učestvovao sam u razgovorima vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka i mislim da je opozicija ove razgovore shvatila kao šalu i priliku da zavarava javnost jer je od početka bilo jasno da ih razgovori nisu interesovali, već su pokušavali da od sebe naprave žrtvu. Uveren sam da Srbija neće prihvatiti ovakve gubitničke trikove. Taj deo opozicije ni u bližoj ni u daljoj budućnosti ne da neće moći da predstavlja alternativu vladajućoj koaliciji već neće moći politički da preživi naredni izborni ciklus.

SPS još nije dobio potpredsednike, a mediji su optužili Dačića da vlada sam strankom. Kada će SPS dobiti potpredsednike?

– Na narednoj sednici Glavnog odbora nastavićemo s procesom konstituisanja stranke i tu ne vidim nikakav propust. Za nas je u ovom trenutku znatno važnije ono što rade Vučić i Dačić na jačanju ugleda i imidža Srbije, to je važnije od partijskih interesa.

Priča se da ćete vi biti novi potpredsednik SPS-a – kako to komentarišete?

– Predsednik SPS-a ima potpuno pravo i legitimitet da predloži svoj tim i ja sam ubeđen da će i naredna sednica Glavnog odbora naše stranke biti simbol snage i jedinstva. Verujem u ciljeve, ideje i viziju Ivice Dačića.

 

Izvor i foto: Alo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.