Народна скупштина је поносна на сарадњу коју има са канцеларијом Повереника Посланичка група

СТЕФАНА МИЛАДИНОВИЋ, народна посланица Социјалистичке партије Србије говорила је о Редовном годишњем извештају Повереника за заштиту равноправности за 2018. годину.

Дискриминација се дешава и посредно и непосредно. Извештаји, публикације и слична истраживања могу бити од помоћи сваком од нас, да можда освестимо неке скривене стереотипе или предрасуде.

Поштована Поверенице, поштоване сараднице у институцији Повереника, уважене колегинице и колеге у неколико минута бих се у име СПС обратила поводом овог извештаја који је по свему садржајан и морам да признам из свега што смо чули данас и од Вас, имали прилике да прочитамо у самом извештају, али и чули од већине мојих колега, можемо да Вам честитамо. Ово је девети извештај по реду, ово је десета година рада ове институције и верујем да ћемо у наредном периоду можда радити неки нови законодавни оквир у смислу унапређења и Закона о забрани дискриминације, али и усвојити нови Закон о родној равноправности.

Народна скупштина јесте поносна и на сарадњу коју има са независним телом и могу слободно да кажем да процена већине нас јесте да сте успели у оквиру закона и законских одредби уведете неке праксе, обезбедите континуитет рада саме институције, и оно што је можда најважније, а највећи изазов са све представнике независних институција, да обезбеде своју независност у раду, те стога вам у име посланичке групе честитам.

Пуно тога је речено. Осврнула бих се у неколико секунди на ове предмете о којима смо говорили. Ви сте у 2018. години имали преко 1.400 предмета, највише притужби, али и свега пратећег, од препорука, мишљења и реакција самих као институције. Слажем се да не значи нужно повећање случајева, већ свест грађана да могу да се обрате институцији и да та институција ипак чује и у складу са законом реагује на притужбе.

Као и претходних година, највећи број притужби поднет је против државних органа, односно органа јавне власти, а то је готово 50,5%, након тога следе правна и физичка лица. Говорим управо о овом податку зато што он може да буде алармантан, а треба бити упозоравајући и за нас као народне посланике, будући да ми ипак имамо законодавну али и контролну функцију у овом парламенту, можда се ближе упознајемо са појединачним случајевима како би знали да у разговору и разматрању извештаја надлежних министарстава можда укажемо, ипак разговарамо са представницима министарства о одређеним питањима.

Подједнако мерљив и видљив рад институције јесу истраживања која спроводите, анализе које се објављују.

Оно што повереница треба да зна, а верујем да има искуство и са извршном влашћу у погледу израде подзаконских аката, врло су драгоцена ваша мишљења и препоруке које имате у погледу предлога одређених закона које стижу у процедуру у Народну скупштину.

За рад јавности која гледа овај пренос желим да укажем и на два изузетно значајна истраживања која сте прошле године извршили у циљу сагледавања стања у области заштите од дискриминације, а то су однос медија у Србији према дискриминацији и однос представника органа јавне власти према дискриминацији у Србији.

Јасно је да се дискриминација дешава и посредно и непосредно али свесно и несвесно и кроз све ове публикације и слична истраживања могу бити од помоћи сваком од нас, да можда освестимо неке скривене стереотипе или предрасуде.

Похвалила бих приручник за ситуационо тестирање дискриминације, где се приказује сарадња и могућа даља сарадња са удружењима која се баве управо људским правима.

За мене значајна су три фокуса која бих поменула, а тичу се рада ваше институције. То јесте недвосмислен став када су у питању жене и дискриминација жена.

Други важан правац, односно ваш фокус који треба похвалити јесте питање транс заједнице, односно учествовање у разбијању стигме везане за транс заједницу као можда најосетљивију групу унутар ЛГБТ популације. Слободно могу да кажем да сте у једном тренутку чак били и медијатори између органа јавне власти и те заједнице и то јесте било нешто што је дало резултате.

Оно што је посебно значајно да је данас Међународни дан старих. Имате једно истраживање које је из ове године и које треба похвалити, тиче се старих жена, жена од 65+  година. Можда да у наредној години организујете, односно да спроведете истраживање када су у питању мушкарци, мислим да би то било корисно.

У сваком случају, јасно вам је да је овај Извештај за нас изузетно квалитетан и да ћемо га подржати.

Категорије: Посланичка група