Најновије

Ђорђе Милићевић: СПС има неколико питања за Флекенштајна и Kукана Вести

 

Социјалистичка партија Србије ће учествовати на међустраначком дијалогу уз посредовање Европског парламента, а од Едуарда Kукана и Kнута Флекенштајна ће затражити препоруку како да посланички мандати више не буду предмет политичке трговине, рекао је шеф посланичке групе Ђорђе Милићевић.

Милићевић је подсетио да је СПС пре неколико дана предложио да се измени Закон о Народној скупштини са циљем да се спречи трговина мандатима, као и измену Пословника како би се унапредио рад парламента.

“Ми ћемо поставити питање Флекенштајну и Kукану која је европска пракса – дајте нам сада препоруку како да се мандати више не злоупотребљавају. Не можемо више дозволити ситуацију коју данас имамо у парламенту. Никада више самосталних посланика није било, у једном тренутку нисмо знали који посланик којој посланичкој групи припада”, рекао је Милићевић за Танјуг.

Милићевић је додао да СПС не спори одлуку Уставног суда, иако се са њом не слаже, да мандати припадају посланику, али мора се, каже, наћи начин да они више не буду предмет трговине.

Социјалисти су предложили и да се посланицима који неоправдано не долазе на седнице умањи плата од 10 до 30 одсто.

“Знате како се оправдава одсуство са седнице? Тако што ћете из посланичке групе позвати кабинет и рећи да из одређених разлога нећете присуствовати седници, па реците да је то и бојкот. Kрајње је неодговорно да не учините ништа, а не одричете се плате, путних трошкова, путовања у иностранство, а тешко вам је да покажете пристојност”, рекао је Милићевић.

Милићевић сматра да је Влада Србије направила кораке ка унапређењу изборних услова, предложила решења за финансирање политичких активности, промене у Агенцији за борбу против корупције и додаје да само злонамерни могу да тврде супротно.

“Влада Србије и владајућа коалиција има одговоран и озбиљан приступ разговорима и покушава да изнађе једну равнотежу између поштовања права и власти и опозиције када говоримо о изборним условима. Мислимо да је та равнотежа одлуком Владе учињена. Ако постоји још неки додатни предлог који би унапредио изборне услове ми смо спремни и о томе да разговарамо”, додао је он.

Милићевић верује да ће и део опозиције који је најавио бојкот избора учествовати у дијалогу, јер би, каже, било потпуно нелогично да је другачије, мада имају право да одлуче и другачије.

“Мислим да је део опозиције ове разговоре схватио као једну шалу и прилику да заваравају јавност јер се од самог почетка чини да су само једну ствар имали у главама а то је био бојкот. То је био начин да изађу из политицке ситуације у којој се налазе, јер наредни избори би за њих били политички крах”, оценио је Милићевић.

Милићевић сматра да је најбоље да све политичке партије учествују на изборима и да покажу своју снагу, а када је реч о њиховим иницијативама о промени закона и Пословника, за СПС је, каже, важно да се о томе разговара.

Извор: Танјуг, фото: Ало

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.