Đorđe Milićević: SPS ima nekoliko pitanja za Flekenštajna i Kukana Vesti

 

Socijalistička partija Srbije će učestvovati na međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta, a od Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna će zatražiti preporuku kako da poslanički mandati više ne budu predmet političke trgovine, rekao je šef poslaničke grupe Đorđe Milićević.

Milićević je podsetio da je SPS pre nekoliko dana predložio da se izmeni Zakon o Narodnoj skupštini sa ciljem da se spreči trgovina mandatima, kao i izmenu Poslovnika kako bi se unapredio rad parlamenta.

“Mi ćemo postaviti pitanje Flekenštajnu i Kukanu koja je evropska praksa – dajte nam sada preporuku kako da se mandati više ne zloupotrebljavaju. Ne možemo više dozvoliti situaciju koju danas imamo u parlamentu. Nikada više samostalnih poslanika nije bilo, u jednom trenutku nismo znali koji poslanik kojoj poslaničkoj grupi pripada”, rekao je Milićević za Tanjug.

Milićević je dodao da SPS ne spori odluku Ustavnog suda, iako se sa njom ne slaže, da mandati pripadaju poslaniku, ali mora se, kaže, naći način da oni više ne budu predmet trgovine.

Socijalisti su predložili i da se poslanicima koji neopravdano ne dolaze na sednice umanji plata od 10 do 30 odsto.

“Znate kako se opravdava odsustvo sa sednice? Tako što ćete iz poslaničke grupe pozvati kabinet i reći da iz određenih razloga nećete prisustvovati sednici, pa recite da je to i bojkot. Krajnje je neodgovorno da ne učinite ništa, a ne odričete se plate, putnih troškova, putovanja u inostranstvo, a teško vam je da pokažete pristojnost”, rekao je Milićević.

Milićević smatra da je Vlada Srbije napravila korake ka unapređenju izbornih uslova, predložila rešenja za finansiranje političkih aktivnosti, promene u Agenciji za borbu protiv korupcije i dodaje da samo zlonamerni mogu da tvrde suprotno.

“Vlada Srbije i vladajuća koalicija ima odgovoran i ozbiljan pristup razgovorima i pokušava da iznađe jednu ravnotežu između poštovanja prava i vlasti i opozicije kada govorimo o izbornim uslovima. Mislimo da je ta ravnoteža odlukom Vlade učinjena. Ako postoji još neki dodatni predlog koji bi unapredio izborne uslove mi smo spremni i o tome da razgovaramo”, dodao je on.

Milićević veruje da će i deo opozicije koji je najavio bojkot izbora učestvovati u dijalogu, jer bi, kaže, bilo potpuno nelogično da je drugačije, mada imaju pravo da odluče i drugačije.

“Mislim da je deo opozicije ove razgovore shvatio kao jednu šalu i priliku da zavaravaju javnost jer se od samog početka čini da su samo jednu stvar imali u glavama a to je bio bojkot. To je bio način da izađu iz politicke situacije u kojoj se nalaze, jer naredni izbori bi za njih bili politički krah”, ocenio je Milićević.

Milićević smatra da je najbolje da sve političke partije učestvuju na izborima i da pokažu svoju snagu, a kada je reč o njihovim inicijativama o promeni zakona i Poslovnika, za SPS je, kaže, važno da se o tome razgovara.

Izvor: Tanjug, foto: Alo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.