Интервју Слободана Милошевића за портал Еспресо: Гласање за Српску листу је гласање за Србију Интервју

Много повода је за разговор са потпредседником ИО СПС Слободаном Милошевићем. Од избора на Косову до СПС, па и самог Милошевића.

Разговор смо обавили, а где друго него на Косову, где је Милошевић стално, обилази терен и активно учествује у кампањи Српске листе.

Шта очекујете од избора на Косову?

– Од предстојећих избора на Косову и Метохији, пре свега, очекујем да Срби масовно изађу на изборе и покажу своју слогу, јединство и снагу, гласајући за Српску листу, а то значи и за своју државу Србију. Данас је, више него икада раније неопходно да се ујединимо и хомогенизујемо и покажемо свима да имамо јединствену политику.

Може ли Српска листа уз помоћ СПС да освоји 10 мандата у парламенту тзв Републике Косово?

– Верујем у снагу Српске листе и у оквиру ње важан и снажан допринос СПС-а. Ми смо од њеног формирања, не само њен део већ и активни учесници који на свим изборима, а то значи и на овим мобилишемо своје чланове и симпатизере, своју родбину и пријатеље да дају све од себе за опстанак нашег народа, за нашу државу и нашу идеју. Социјалисти на Косову и Метохији имају велико утемељење и дубоке корене још из времена нашег бившег председника, Слободана Милошевића. Гласање за Српску листу је наше опредељење и наш избор. У оквиру јединствене Српска листа под редним бројем 135. Социјалисти имају своје представнике и то: Милан Јоксимовић, секретар покрајинског одбора СПС-а, под редним бројем 13. и Божа Станојевић под редним бројем 15. члан главног одбора. Уверен сам, на основу онога што се види на терену и што је урађено претходних година, да ћемо освојити свих 10 мандата.


Зашто је за Србе са Косова важно да победи Српска листа?

– У околностима када се мењају односи у свету и када се очекује наставак преговора, веома је важно да се покаже јединство и снага, јасно опредељење и ослањање на своју државу и да се искаже поверење у њено руководство на челу са нашим лидерима Александром Вучићем и Ивицом Дачићем. Потребно је да
јасна слика и порука оде у свет, али и албанцима и онима који би да наруше наше јединство. Утолико је јединствен наступ и на овим изборима још један доказ добре и успешне сарадње владајуће коалиције и пре свега, доброг курса државне политике Вучића и Дачића. Добро је да сви виде да су представници Српске листе аутентични репрезентанти српског народа, да веома одговорно и посвећено заступају наше интересе у скупштини Косова.

Како данас оцењујете положај Срба на Косову?

– Срби на Косови и Метохији су забринути, под притиском Албанаца, често без слободе кретања и беже елементарних људских права. Сулудо увођење такси је отежало и снабедевање основним животним намирницама. Међутим, ослонац на Србији и свакодневна помоћ и подршка која се види на терену делује охрабрујуће. Држава Србија чини и учиниће све да Срби и остали неалбанци на Космету имају што боље услове за живот, путеве, школе, амбуланте, обданишта, радна места, како би живот био, не само могућ, већ и достојанствен и на одговарајућем нивоу. Морам да нагласим да на Космету живи најхрабрији део српског народа и захваљујући њима Србија чува тапију и да с пуним правом наше руководство води разговоре за очување Космета у оквирима Србије.

Који су највећи проблеми Срба на Косову?

– Проблем свих проблема је безбедност, слобода кретања, запослење које је изузетно важно за опстанак. Потребно је унапређивати услове живота у свим областима као што су здравствена нега и образовне установе које охрабрују нове нараштаје. Наша држава је преко својих институција и механизама
учинила много током претходних година и преко Канцеларије за Косово и Метохију и кроз друге ресоре да побољша живот срба на Космету. Наши сународници то препознају и цене узвраћајући подршком Српској листи.
Гласање за Српску листу је гласање за Србију.

Како оцењујете офанзиву Републике Србије за отпризнање лажне Републике Косово?

– Битка за нашу свету земљу бије се на разним местима и на различитим нивоима и у земљи и у свету. Сведоци смо огромних успеха нашег државног врха и наше дипломатије и око спречавања пријема Косова у УНЕСКО и Интерпол. Импресиван је број земаља које су повукле признање упркос притисцима најмоћнијих држава. Нервоза Албанаца и њихових покровитеља потврђује да наша држава уз помоћ својих пријатеља чини праву ствар и да се ми питамо и да много тога зависи од нас или да не може без нас. То само потврђује да Дачић и Вучић раде праву ствар за србе и Србију.

Функционер сте СПС када очекујете да ће се десити унутарстраначки избори, како би социјалисти добили све органе странке?

– Ми смо најважнији део избора завршили, имамо председника, Главни одбор и председника Извршног одбора. Наша партија успешно делује о чему сведочи и наш рејтинг а потенцијали за његов раст су још већи. Очекујем да се у наредних месец дана одрзи седница Главног одбора на којој ће председник Дачић
предложити решења како и са ким ће водити странку у будућности. Нема сумње да наш председник Ивица Дачић ужива највеће поверење и да има и легитимитет и мандат да предложи најближе сараднике у врху партије. Сасвим сигурно, предлог који буде дао биће промишљен и једногласно прихваћен и у овом моменту најбољи и за партију и за државу.

Да ли су социјалисти лојалан партнер напредњацима?

– Стратешко партнерство између СПС-а и СНС-а, чији су утемељивачи и промотери Вучић и Дачић показало је своје ефекте и на парламентарним и на председничким изборима, и у Влади и на терену, и у земљи и у иностранству. СНС је стожер, а ми смо ослонац. На нама, Вучићевим и Дачићевим сарадницима и оперативцима је да то партнерство спроведемо и на терену, што и чинимо. Верујем да ће и предстојећи избори још једном то потврдити и доказати. Очекујем наставак успешне сарадње и чврстог партнерства СНС-а и СПС-а и у будућности.

Колико је тешко данас носити име Слободана Милошевића, посебно на Косову?

– Своје име и презиме носим са поносом. За реално сагледавање политике Слободана Милошевића потребна је временска дистанца и разумевање контекста у којем је деловао. Иако није на мени да судима, ипак ради се о великом државнику. Народ је схватио да је Слоба све радио због Србије и српског народа и да су рушећи њега хтели да сруше Србију. Било је и тешких тренутака, посебно 1999. и 2000. године на Космету. Био сам јако млад, а обављао сам функцију председника општинског одбора СПС-а Косова поља, и у то време доживљавао сам непријатности, али никад од Срба.

Да ли Вам је име и презиме отворило нека врата у политици или их је затворило?

– Слободан Милошевић је важан и велики бренд Социјалистичке партије Србије. Имам срећу да носим славно име и презиме. То је истовремено и привилегија и терет. Није ми затварало врата, помогло ми је то да су ме сви лако памтили, још увек ме зову „мали Слоба“, иако имам 43 године. Вероватно зато што је постојао „велики Слоба“. Ипак, настојим да својим радом, посвећеношћу и ентузијазмом обележим себе. Није важан „Слоба“, важна је Социјалистичка партија Србије, а најважнија је Србија. Ми социјалисти „служимо народу“!

Извор: Еспресо

Категорије: Интервју|Локал