Најновије

Делегација Народне скупштине активно учествовала на јесењем заседању ПС ОЕБС Посланичка група

 

Током јесењег заседања Парламентарне скупштине ОЕБС одржаног у Маракешу, од 4. до 6. октобра чланови српске делегације су активно узели учешће у дебати посвећеној Медитеранском форуму.

Делегацију Народне скупштине Републике Србије предводила је, шефица делегације, Стефана Миладиновић, а у њеном саставу су били народни посланици Душица Стојковић, Весна Марковић и Бранимир Јовановић.

Овогодишњи Медитерански форум окупио је више од 200 парламентараца из 56 држава чланица ОЕБС-а и држава партнера као и бројне посматраче и госте. Главна тема јесењег заседања била је ”Промоција безбедности у региону Евро – Медитерана: Улога ОЕБСа и његових партнера”.

Учесницима су се на почетку заседања поздравним говором обратили, председник ПС ОЕБС-а Георг Тсертели и председник Дом саветника Краљевине Мароко, Хаким Бенхамах.

Парламентарци држава чланица ОЕБС-а су током заседања расправљали о економској повезаности земаља Медитерана, климатским променама и миграцијама, сарадњи афричких земаља са регионом Медитерана и борби против религијског екстремизма.

Шеф сталне делегације Стефана Миладиновић, као специјални представник ПС ОЕБС за Дигиталну агенду, током заседања је указала на значај процеса дигитализације у савременом друштву а посебно је нагласила њену важност у земљама чланицама ОЕБС-а.

„Дигитализација несумњиво утиче на све сегменте живота. Она уноси квалитативне промене у целину сваког друштва и утиче на један сасвим нови начин деловања и размишљања. Нажалост у појединим деловима света се занчај дигитализације још увек потцењује упркос напорима појединих фактора да подигну свест о њеној важности.  Усуђујем се да кажем да су корпоративни сектор и сектор услуга отворенији по питању прихватања нових дигиталних решења. На институционалном нивоу, постоји свест о важности овог процеса, међутим имплементација би могла бити бржа“, рекла је Стефана Миладиновић.

Народна посланица Душица Стојковић је на панелу посвећеном климатским променама представила напоре Народне скупштине Републике у правцу усвајања законодавног оквира у овој области.

”Климатских промена није поштеђена ниједна област у свету, мада неке трпе више од других. Србија бележи све више дана са ектремно високим температурама, мање падавина лети, опасност од поплава и шумских пожара је све већа, шумaје све мање, а тражња енергије за хлађење расте. Као кандидата за улазак у ЕУ,  Србију свакако очекује доста  обавеза у овој области. Усвајањем Стратегије о климатским промена, коначно је успостављен национални стратешки и политички оквир борбе против климатских промена у складу са међународним обавезама Србије и њеним циљевима смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште – ГХГ.

Досадашње активности Србије у процесима адаптације на климатске промене биле су приметне и надамо се да ће наш одговор на њих, допринети бржем и целисходнијем организовању система адаптација.”.

Народни посланик Бранимир Јовановић је учествовао у раду ад хок Комитета посвећеном борби против тероризма.

“Један од наших задатака треба да буде да доносимо законе који ће утицати да се пресеку путеви финансирања терористичких организација. Ми смо у Србији пре две деценије имали лоше искуство када су наши грађани на територији Аутономне покрајине Косова и Метохије били жртве терористичких напада. Због тога знамо колико је важно да се боримо против тероризма”, рекао је Бранимир Јовановић.

У оквиру панела на тему ”Борба против религијске нетрпељивости и дискриминације засноване на религији и веровањима”, народна посланица Весна Марковић је упознала учеснике панела са традицијом верске толеранције у Републици Србији, али и скренула пажњу на непоштовање права српске заједнице у појединим земљама југоисточне Европе на употребу ћириличног писма као и на проблем узурпације имовине Српске православне цркве.

”Не можемо да говоримо о предрасудама према припадницима само једне вероисповести. Срби у неким нама суседним земљама суочавају се са озбиљним кршењем људских права. Мислим на право на језик, писмо и вероисповест. Суочавамо се са узурпацијом имовине Српске православне цркве. Ми смо желимо да се у тим земљама примени исти принцип који ми примењујемо у својој земљи према припадницима народа из тих земаља. Морамо неговати различитости, јер мултикултуралност је највећа цивилизацијска вредност”, рекла је Весна Марковић.

Категорије: Посланичка група